Nova pravila i prilike na tržištu odložile đačke ekskurzije

Većina crnogorskih škola usvojila je interno pravilo za organizaciju đačkih ekskurzija, koje je pripremilo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija. U toku je veliki broj tenderskih procedura, a ako budu uspješno sprovedene, polumaturanti i maturanti otputovaće na ekskurzije tokom narednog mjeseca.

Zbog promjena u procedurama, nakon preporuka Ministarstva finansija, ovogodišnja organizacija đačkih ekskurzija počela je u većini obrazovnih ustanova nešto kasnije nego prethodnih godina. Iz tog razloga neki su se, zbog načina plaćanja, odlučili da izaberu agenciju posredstvom javnog poziva. Čak i u školama koje su blagovremeno sprovele postupke po Zakonu o javnim nabavkama, tenderi su u više slučajeva poništeni, jer tržište turističkih agencija koje se bave organizovanjem đačkih putovanja više nije tako jedinstveno, pa su žalbe konkurencije sve učestalije.    

Iz Ministarstva nijesu precizirali koliko je škola do sada uspjelo da uspješno završi procedure za organizovanje ekskurzija, na koji način, kao ni u koliko slučajeva su tenderi poništeni. Neke od škola odlučile su da đačka putovanja organizuju tek na proljeće, dok će, prema informacijama Ministarstva, pojedine ustanove sa manjim brojem đaka, umjesto ekskurzije, imati jednodnevne izlete.

Podsjetili su da se đačke ekskurzije svake godine organizuju shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, uz praćenje smjernica Zavoda za školstvo sa kojima je svaka škola upoznata. 

“Ekskurzija se planira obično na početku školske godine, ali najkasnije 90 dana prije realizacije, s tim da 30 dana prije putovanja mora biti završena sva procedura (raspisivanje tendera, izbor izvođača/putničke agencije, pribavljanje saglasnosti roditelja). Shodno članu 89, st.5a, program organizacije ekskurzije donosi nastavničko vijeće, na osnovu izvještaja o radu komisije koju čine: direktor, pomoćnik direktora, odjeljenjske starješine-članovi nastavničkog vijeća, predstavnik savjeta roditelja i predstavnik zajednice učenika. Na program daje mišljenje i Savjet roditelja, na osnovu člana 95,st.3b Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Direktor program za organizovanje ekskurzije uvrštava u godišnji plan rada škole, koji usvaja školski odbor ustanove”.

Kako bi im olakšali postupak u organizaciji đačkih ekskurzija, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija uputilo je školama Interno pravilo za sprovođenje procedura nabavki usluga agencija za izvođenje đačkih ekskurzija i škola u prirodi.

“Ovo interno pravilo se odnosi na procedure nabavki u slučajevima kada roditelji sredstva za realizaciju ugovora uplaćuju direktno odabranoj agenciji, dok se u slučajevima kada se nabavka realizuje plaćanjem sa žiro-računa škole primjenjuje Zakon o javnim nabavkama”, naveli sui z MPNI.

Po pravilu, kako su istakli, prilikom planiranja maršruta škole u prirodi i ekskurzija, škola treba da se pridržava preporuka Zavoda za školstvo.

“Školski odbor imenuje komisiju za sprovođenje i realizaciju javnog poziva, koju čini minimum pet članova iz redova Nastavničkog vijeća, Školskog odbora i Savjeta roditelja (jedan predstavnik školskog odbora i po 2 predstavnika Nastavničkog vijeća i Savjeta roditelja). Javni poziv mora biti jasno definisan u dijelu uslova, kriterijuma, kao i predmeta nabavke, te ne smije biti diskriminatoran i ugoražavati konkurentnost”, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, prema informacijama koje su dobili od uprava, većina škola je usvojila pomenuto Interno pravilo i njime se rukovodi u organizaciji đačkih ekskurzija koje su već u toku ili su planirane na proljeće.

“Pojedine škole su već ušle u proceduru organizacije po Zakonu o javnim nabavkama navodeći da će se ubuduće pridržavati Internog pravila. Takođe, postoje škole koje zbog malog broja đaka godinama unazad ne organizuju đačke eksurzije pa se odlučuju za organizaciju jednodnevnih izleta”, kazali su iz Ministarstva.

Načelnik Službe za investicije i javne nabavke u Ministarstvu prosvjete Spasoje Ostojić objasnio je ranije, u razgovoru sa RTCG, da je ove godine Ministarstvo finansija izašlo sa stavom da kada roditelji plaćaju troškove ekskurzije, to se ne smatra javnom nabavkom i pozvali Ministarstvo prosvjete da se uključi i da smjernice i pomogne školama u organizaciji.

“Suočili smo se sa komplikacijama, jer Ministarstvo prosvjete nije nadležno da donosi pravila koje se tiču nabavke, drugi ugao je Savjet roditelja kao neformalni organ koji nije poznat zakonu, a na kraju nije bilo ni podzakonskih akata da bi se to organizovalo drugačije nego do sada”, kazao je Ostojić.

Ističe da je do prošle godine bio problem što škole imaju samo jednu ponudu, a sada kada ima više ponuda i konkurencije, javljaju se i žalbe kao dio procesa.

“Efikasnost i ekonomičnost obično ne idu ruku pod ruku. Prije godinu dana smo se žalili što nema konkurentnosti, a sad zbog žalbi imamo usporavanje organizacije, ali u krajnjem sve procedure su na dobrobit đaka. Očekujem da uz malu stručnu pomoć školama u ovom poslu ćemo izbjeći ubuduće ovakve situacije”, navodi Ostojić.

Na osnovu podataka sa portala javnih nabavki CeJN, i pored preporuka Zavoda za školstvo da se polumaturske ekskurzije organizuju po Crnoj Gori, veći broj osnovnih škola odlučio se za aranžmane u Srbiji. Tako će đaci nekih škola koje su okončale procedure, za četiri puna pansiona, putovanje i obilazak više gradova po susjednoj državi morati da plate 390 eura, u četiri rate, od kojih prva iznosi 30 odsto ukupne sume.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply