Evropska Noć istraživača narednog petka u Podgorici

Fondacija za promovisanje nauke PRONA organizuje Evropsku Noć istraživača, projekat koji se istovremeno događa u preko 400 gradova Evrope. Glavni događaj Noći istraživača u Crnoj Gori, biće realizovan u Podgorici, u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru 27. septembra od 12 časova.

Kako je saopšteno iz Prone, Evropska noć istraživača je jedinstvena prilika da se široj populaciji, a prije svega mladima, približi raznoliki svijet nauke, pokaže njen uticaj na svakodnevni život i stimuliše interes za karijeru istraživača.

Cilj festivala nauke je promocija naučnog obrazovanja za širu publiku, prevashodno za mlade, nosioce budućeg tehnološkog i ukupnog razvoja Crne Gore.

“U realizaciji manifestacije učestvuju fakulteti, instituti, zavodi, mladi talenti, osnovne i srednje škole, nevladine organizacije, kompanije, agencije, nezavisni istraživači i inovatori, partneri iz regiona i predstavnici naučne dijaspore. Festival je prevashodno usmjeren na učenike osnovnih i srednjih škola, te nastavnike, roditelje, studente, naučnike i na opštu publiku. Istraživači će predstaviti svoj rad kroz eksperimente, demonstraciju prirodnih fenomena,

predavanja, kvizove, panel diskusije i izložbe. Djeca, mladi i porodice kroz zabavu će otkriti svijet nauke i inovacija”, navode organizatori.

Festival, kako ističu, nudi uvid u posljednja naučna i tehnološka dostignuća, važna za budućnost i dobrobit društva, napredak i ekonomski rast. Naučni šou, nove tehnologije, izazovi digitalizacije i problem klimatskih promjena- samo su dio programa ovogodišnje Noći istraživača.

“Svoju umjetnost i kreativnost učesnici će prikazati kroz izložbe radova, dok će se o novim tehnologijama na polju biomedicine govorite u okviru panel diskusije Održiva biomedicina kroz ekološki pristup. Radionice robotike i upotreba digitalnih senzora omogućiće posjetiocima da se upoznaju sa primjenom novih tehnologija u različitim oblastima, dok će svoje znanje iz prirodnih nauka biti u prilici da obogate posmatrajući hemijske ekperimente i izučavajući prirodne fenomene iz fizike samostalno izvodeći oglede i dokazne reakcije”, navodi se u saopštenju Prone.

Noć istraživača je, kako dodaju, prilika da se ojača povjerenje u nauku koja je stvorila savremeni svijet, kao i da se naglasi da se pred globalnim izazovima Crna Gora treba prije svega okrenuti kreativnim, istraživačkim i inovacionim potencijalima u stvaranju evropske budućnosti.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply