Proširuju kapacitete škola za produženi boravak

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija posvećeno radi na razvoju školske infrastrukture, te će se kroz izgradnju novih i proširenja kapaciteta postojećih objekata vremenom povećavati mogućnosti organizovanja produženih boravaka u školama u kojima postoji interesovanje, rečeno je Pobjedi iz ovog resora.

Ovih dana se roditelji žale da nemaju organizovane produžene boravke u školama i da nemaju novca da izdvajaju dodatnih 150 eura za organizacuju ove usluge u privatnoj režiji. Pojedini roditelji su se požalili i da nemaju informaciju za organizaciju jutarnjeg dnevnog boravka u podgoričkoj školi “Savo Pejanović”, navodeći da im je najavljen od početka školske godine. Od uprave su, kako su rekli, preksinoć dobili informaciju da počinju danas sa jutarnjim produženim boravcima.

Iz udruženja Roditelji najavili su da će tražiti od Ministarstva da organizacija produženih boravaka bude zakonska obaveza školama. Smatraju da se jedino tako može pomoći roditeljima, pošto sve škole ne organizuju ovu vrstu usluge.

“Organizacija produženog boravka u javnim obrazovno-vaspitnim ustanovama zavisi od iskazanog interesovanja roditelja i prostornih uslova. Dakle, organizovanje produženog boravka je u nadležnosti škole, a broj učenika, broj smjena, prostorni uslovi, utiču na mogućnosti škola da organizuju produžene boravke”, kažu iz Ministarstva.

Dodaju da je zakonom propisano da dio sedmične norme časova vaspitači ostvaruju u produženom boravku, dok je izmjenama statuta osnovnih škola utvrđeno da nastavnici, u okviru radnog vremena, po jedan čas sedmično rade u produženom boravku.

Produženi boravak koji se, u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju, organizuje u javnim obrazovno-vaspitnim ustanovama je besplatan, poručuju iz Ministarstva. Organizuje se za učenike prvog, a izuzetno za učenike drugog razreda. U okviru boravka učenicima se obezbjeđuje čuvanje u toku kojeg se odvijaju različite sportske i kulturno-umjetničke aktivnosti, učenje, izrada domaćih zadataka i izvršavanje drugih obaveza, u skladu sa pravilima škole.

Iz udruženja Roditelji kazali su Pobjedi prekjuče da su ranije tražili od nadležnih da organizacija produženog boravka bude zakonska obaveza, navodeći da njihovi prijedlozi nijesu prošli, uz obrazloženje da nedostaju prostorni kapaciteti.

“Važno je da se savjet roditelja maksimalno uključi u ovu priču. Treba da se traži model sa školama, lokalnim upravama da se organizuje produženi boravak negdje u prostoriji u blizini škole. To može da se uradi. To su uradile pojedine škole u Podgorici”, rekli su iz udruženja Roditelji.

Dodaju da se roditelji svake godine žale kako ne mogu da izdvajaju 150 eura za privatni boravak, da to značajno utiče na njihov budžet.

“Nama se čini kao jedino moguće rješenje koje može da funkcioniše u većem broju škola, da to bude zakonska obaveza, a onda da naprave roditelji dogovor sa školom, lokalnom upravom o prostoru za djecu. Treba da se pomogne roditeljima. Nijesu roditelji tražili da se kreće u školu sa šest godina. Kada je to dogovoreno niko ih ništa nije pitao. Radimo upitnike i roditelji smatraju da obrazovni sistem treba da se promijeni i da se vrati osmogodišnji sistem školovanja. Dijete od šest godina ne može samo da bude kod kuće i da brine o sebi. Ovaj sistem od prvog dana ne funkcioniše i ne trude se da se ovo riješi”, kažu iz Udruženja Roditelji.

Godinama se roditelji žale na probleme s kojim se suočavaju u obrazovnom sistemu. Svaki je, kako govore, povezan jedan s drugim. Ukazivali su ranije na izazove zbog prebukiranosti u pojedinim školama. Zbog toga, kako su im pojašnjavali direktori, organizuju se međusmjene, pa mala djeca idu u školu i poslije podne, što je za roditelje neprihvatljivo. Žalili su se Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, ali iz tog resora poručivali su im da je organizacija rada u vaspitno obrazovnim ustanovama, pa tako i održavanje nastave po smjenama, u nadležnosti direktora. Pojedini se žale da u nekim školama direktori ne dozvoljavaju promjenu smjene tokom godine nego je fiksirana do kraja školske godine, zbog čega, takođe, imaju poteškoće.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply