Petar Balaban- juniorski šampion svijeta u klasičnoj harmonici

Petar Balaban, učenik četvrtog razreda Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” Podgorica, iz klase profesora Miroslava Ilića, osvojio je najprestižnije svjetsko takmičenje harmonikaša – COUPE MONDIALE.
“Crna Gora svjedoči trenutku koji će ostati zabilježen u njenoj muzičkoj istoriji”, poručuju iz škole “Vasa Pavić” i navode da je na 77. Coupe Mondiale, održanom od 6. do 10. septembra u Castelfidardu, Italija, Petar je pobijedio u dvoetapnoj kategoriji Junior Coupe Mondiale, svirajući izrazito zahtjevan polučasovni program.
Sa prosjekom od 24,19 bodova od mogućih 25, postigao je najbolji rezultat u juniorskoj kategoriji u posljednjih nekoliko godina.
Žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz svijeta harmonike, činili su: Miljan Bjeletić (Srbija), Kristel Laas (Estonija), Ruedi Marty (Švajcarska), Sergiu Mirzac (Moldavija), Johannes Muenzner (Austrija), Olga Papp (Mađarska), Pietro Roffi (Italija), Marko Stojanović (Bosna i Hercegovina) i Povilas Velikis (Litvanija).
Takmičenje je okupilo najbolje mlade harmonikaše iz cijelog svijeta. Ove godine, u juniorskoj kategoriji takmičio se 21 harmonikaš iz Italije, Rusije, Njemačke, Kine, Srbije, Kazahstana, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Portugala i Crne Gore.
“Petar je svojim trijumfom upisao Crnu Goru na mapu svjetskih muzičkih dostignuća. Zahvaljujući uspjehu našeg učenika Petra Balabana i njegovog mentora, profesora harmonike Miroslava Ilića, prvi put u istoriji (od kad se harmonika kao instrument izučava u muzičkim školama u Crnoj Gori) naša zemlja ima juniorskog šampiona. Ovaj istorijski trenutak predstavlja veliki iskorak za crnogorsku muzičku scenu i otvara vrata budućim generacijama mladih muzičara”, saopšteno je iz Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”.
Pored Petra Balabana, Crnu Goru su na takmičenju predstavljali i Pavle Đurić, učenik trećeg razreda srednje škole u klasi profesora Save Vujačića i Lazar Janjušević koji je ove godine završio srednju školu u klasi profesora Miroslava Ilića, a sada je student u klasi profesora Predraga Jankovića. Obojica su nastupili u Masters kategoriji, gdje je Lazar osvojio 8. mjesto, a Pavle, kao najmlađi takmičar u ovoj kategoriji, 25. mjesto od ukupno 33 takmičara.
Ovogodišnji delegat Crne Gore na kongresu, koji se održavao u okviru takmičenja, bila je profesorica harmonike Tijana Ilić.
Odlazak učenika i mentora na takmičenje finansiralo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply