Svečano otvoren 11. Međunarodni festival lutkarstva: Petodnevno carstvo mašte i snova za mališane

U Velikoj Sali KIC-a „Budo Tomović“ u srijedu veče svečano je otvoreno jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2024.

Program su vodili glumci Itana Dragojević i Lazar Dragojević. Poseban pozdrav na početku upućen je najmlađima: „Posebno želimo da pozdravimo vas, dragi mališani, jer bez vaše radoznalosti i mašte, ovaj festival ne bi bio ono što jeste – praznik za dušu i oči”.

Program je nastavljen tradicionalnim proglašenjem novog Ambasadora Festivala. Nova Ambasadorka Festivala je Jelena Stojanović Patrnogić, direktorica Pozorišta za decu i mlade i direktorica Međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna Iskra iz Kragujevca. Nova Ambasadorka je poručila: „Ne mogu da vam opišem koliko je meni važno ovo priznanje jer sam od osnivanja Festivala prisutna i prosto sam svjedok koliko je iz godine u godinu rastao, a zadržao ono što je najbitnije za jedan međunarodni festival, a to je promocija razumijevanja i međusobne tolerancije i, naravno, puno ljubavi“.

Direktor Festivala Davor Dragojević uručio je zahvalnice sponzorima i prijateljima Festivala: Ministarstvu kulture i medija, Sekretarijatu za kulturu Glavnog grada Podgorica, KIC-u „Budo Tomović“, Turističkoj organizaciji Podgorica, Dječijem savezu, Adriatic banci, Hipotekarnoj banci, Universal Capital banci, hotelu Signum, Elektroprivredi Crne Gore, kompanijama Underpin, Gorenje, Val Gojković, Office plus, Čikom, preduzeću Deponija d.o.o. Podgorica, preduzećima Codelab, Metropolis, Fotografika, Arhimed, portalu Roditelji.me, agenciji Memento i preduzeću CNC Duborez.

Festival je zvanično otvorila predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović koja je uručila zahvalnice gostujućim pozorištima, a potom prisutnima poručila: „Uvijek je neizmjerna radost vratiti se u magični svijet pozorišta, a još kada je riječ o pozorištu za djecu, pa uz to i lutkarskom pozorištu, onda je to trostruka magija. Radujem se što će naša djeca narednih dana biti u prilici da uživaju u svijetu mašte i snova koji će, uz pomoć lutaka, kao omiljene dječije igračke, za njih kreirati glumci, to jest velika djeca, kako oni vole sebe da nazivaju. Sa ovolikim brojem mališana u publici i lutaka koje ćemo uskoro vidjeti na sceni, pozorište postaje nešto više od ustanove kulture. Pravo carstvo mašte i snova.”

Nakon svečanog otvaranja publika je uživala u predstavi „Jan Bibijan“ Pozorišta za decu i mlade – Kragujevac.

Drugog dana Festivala u Podgorici je na programu predstava „Stara planina” (8+, 40 min), Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, iz Srbije. Predstava će biti izvedena u dva termina, od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a. Broj mjesta za gledaoce za ovu predstavu je ograničen na 100.

Danas Festival gostuje u Mojkovcu. U Centru za kulturu „Nenad Rakoćević“, u terminu od 11 sati, biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Trećeg dana Festivala, u petak, 6. septembra, na programu su dvije prestave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine. U terminu od 20 sati na programu je predstava „Tarzan, gospodar džungle” (5+, 55 min), Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora. Obje predstave će biti izvedene u velikoj sali KIC-a.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 7. septembra, na programu su dvije predstave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Neka nova Crvenkapa” (3+, 35 min), Pozorišta za decu i mlade Merlin iz Temišvara, Rumunija. Predstava će se izvoditi na srpskom jeziku.

U terminima od 18 i od 20 sati na programu je predstava „Bajka o ribaru i ribici” (7+, 40 min), Pozorišta lutaka Niš, Srbija. Obje predstave će biti izvedene u Velikoj sali KIC-a.

Petog dana Festivala, u nedjelju, 8 septembra, na programu su takođe dvije predstave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bebi – sfera” (0+, 30 min), Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza, iz Španije. Predstava nema tekst, a broj mjesta za gledaoce je ograničen na 100. U terminu od 18 sati na programu je predstava „Sretna kućica” (3+, 35 min), Gradskog kazališta lutaka Rijeka, iz Hrvatske. Ova predstava će biti izvedena i odmah nakon proglašenja pobjednika Festivala, koje je zakazano za 20 sati, u Velikoj sali KIC-a.

Karte za sve predstave koje će biti igrane u Podgorici mogu da se kupe na biletarnici KIC-a, u terminu od 9 do 20 sati. Rezervacije nijesu moguće. Informacije se mogu dobiti na broj 020 664 237.

Ulaz na sve predstave koje se u okviru Festivala igraju na sjeveru Crne Gore je besplatan, a ulaznice će biti dostupne sat vremena prije početaka predstava, na biletarnicama centara za kulturu.

Festival dodjeljuje sljedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu ,,Goran Bulajić“ za najbolju režiju, nagradu ,,Dragan Radulović” za najbolju dramaturgiju, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, specijalnu nagradu žirija i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

O festivalskim nagradama odlučivaće međunarodni stručni žiri i dječji žiri, sastavljen od podgoričkih mališana.

Članovi stručnog žirija su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija je Zoran Đerić, dramaturg i istoričar pozorišta, direktor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Srbija, a članovi su Kristina Obradović, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta, Crna Gora, i Lucija Prstec Smolčec, kostimografkinja, umjetnička direktorica InPuT festa, Hrvatska.

U dječijem žiriju ove godine su Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Petar Đuranović, Anđela Čelebić, Nikolija Popović, Loran Ličina, Vučeta Janjušević, Jana Vojinović, Ksenija Pejović, Mila Čanović i Janja Milić.

Jedanaesti međunarodni festival lutkarstva se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, KIC-a Budo Tomović, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Informacije o predstavama, kartama kao i program Festivala dostupni su na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me, kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica – Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo) i Instagram profilu @lutkarstvo.me.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply