Sjutra počinje 11. Međunarodni festival lutkarstva

U srijedu, 4. septembra, počinje jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica- Crna Gora 2024. Ove godine na Festival, koji se organizuje u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, stižu lutkarska pozorišta iz šest zemalja: Španije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Crne Gore. Predstave će se, osim u Podgorici, i igrati u četiri grada na sjeveru Crne Gore, i to u Andrijevici, Plavu, Mojkovcu i na Žabljaku. Festival traje do nedjelje, 8. septembra.

Čarobni svijet lutaka u srijedu otvara svoja vrata u Podgorici, Andrijevici, Plavu i na Žabljaku.

Na programu prvog dana Festivala u Podgorici je predstava „Jan Bibijan” (7+, 55 min), koju će u terminu od 20:15 sati, odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a.

U gradovima na sjeveru, prvog dana festivala sve predstave će biti igrane u terminu od 12 sati.

Na Žabljaku će, Centru za kulturu Žabljak, biti izvedena predstava „Bebi – sfera” (0+, 30 min), Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza, iz Španije.

U Andrijevici, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić”, gostuje Pozorište lutaka Niš iz Srbije, sa revijalnom predstavom „Patkica Žutkica“ (2+, 35 min).

U Plavu, u Centru za kulturu „Husein Bašić“, gostuje predstava „Neka nova Crvenkapa” (3+, 35 min), Pozorišta za decu i mlade Merlin iz Temišvara, Rumunija. Predstava će se igrati na srpskom jeziku.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 5. septembra, u Podgorici je na programu predstava „Stara planina” (8+, 40 min), Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, iz Srbije. Predstava će biti izvedena u dva termina, od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a. Broj mjesta za gledaoce za ovu predstavu je ograničen na 100.

Istog dana Festival gostuje u Mojkovcu. U Centru za kulturu „Nenad Rakoćević“, u terminu od 11 sati, biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Trećeg dana Festivala, u petak, 6. septembra, na programu su dvije prestave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine. U terminima od 18 i od 20 sati na programu je predstava „Tarzan, gospodar džungle” (5+, 55 min), Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora. Obje predstave će biti izvedene u velikoj sali KIC-a.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 7. septembra, na programu su dvije predstave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Neka nova Crvenkapa” (3+, 35 min), Pozorišta za decu i mlade Merlin iz Temišvara, Rumunija. Predstava će se izvoditi na srpskom jeziku.

U terminima od 18 i od 20 sati na programu je predstava „Bajka o ribaru i ribici” (7+, 40 min), Pozorišta lutaka Niš, Srbija. Obje predstave će biti izvedene u Velikoj sali KIC-a.

Petog dana Festivala, u nedjelju, 8 septembra, na programu su takođe dvije predstave u Podgorici. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bebi – sfera” (0+, 30 min), Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza, iz Španije. Predstava nema tekst, a broj mjesta za gledaoce je ograničen na 100. U terminu od 18 sati na programu je predstava „Sretna kućica” (3+, 35 min), Gradskog kazališta lutaka Rijeka, iz Hrvatske. Ova predstava će biti izvedena i odmah nakon proglašenja pobjednika Festivala, koje je zakazano za 20 sati, u Velikoj sali KIC-a.

Karte za sve predstave koje će biti igrane u Podgorici mogu da se kupe na biletarnici KIC-a, u terminu od 9 do 20 sati. Rezervacije nijesu moguće. Informacije se mogu dobiti na broj 020 664 237.

Ulaz na sve predstave koje se u okviru Festivala igraju na sjeveru Crne Gore je besplatan, a ulaznice će biti dostupne sat vremena prije početaka predstava, na biletarnicama centara za kulturu.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu ,,Goran Bulajić“ za najbolju režiju, nagradu ,,Dragan Radulović” za najbolju dramaturgiju, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, specijalnu nagradu žirija i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

O festivalskim nagradama odlučivaće međunarodni stručni žiri i dječji žiri, sastavljen od podgoričkih mališana.

Članovi stručnog žirija su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija je Zoran Đerić, dramaturg i istoričar pozorišta, direktor Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Srbija, a članovi su Kristina Obradović, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta, Crna Gora, i Lucija Prstec Smolčec, kostimografkinja, umjetnička direktorica InPuT festa, Hrvatska.

U dječijem žiriju ove godine su Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Petar Đuranović, Anđela Čelebić, Nikolija Popović, Loran Ličina, Vučeta Janjušević, Jana Vojinović, Ksenija Pejović, Mila Čanović i Janja Milić.

Jedanaesti međunarodni festival lutkarstva se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, KIC-a Budo Tomović, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Informacije o predstavama, kartama kao i program Festivala dostupni su na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me, kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica – Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo) i Instagram profilu @lutkarstvo.me.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply