IJZ: Dva nova slučaja morbila, oboljela nevaksinisana djeca mlađa od šest godina

Tokom prethodne sedmice, od 24. do 30. avgusta registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci porastao na 21, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Naveli su da je jedan od ta dva slučaja, koji je registovan u Rožajama, importovan i epidemiološki povezan za epidemijom morbila u Srbiji. Drugi slučaj je evidentiran u Budvi i epidemiološki je povezan sa prethodno registrovanim slučajem iz te opštine.

“Oba novoregistrovana slučaja su nevakcinisane osobe, uzrasta mlađeg od šest godina”, saopšteno je iz IJZ.

Od ukupnog broja registrovanih slučajeva, 20 je laboratorijski potvrđeno (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa – prisustva specifičnih antitjela na morbile), dok je jedan na osnovu epidemiološke povezanosti i tipične kliničke slike klasifikovan kao potvrđen slučaj.

Iz Instituta upozoravaju da će sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno porasti.

“IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju, koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom, te da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…)”, navodu u IJZ.

Podsjećaju da potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savjet/preporuku roditeljima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply