Nacrt fiskalne strategije ne smije da ugrozi stabilnost javnih finansija, kvalitet i obim socijalne zaštite u državi

NVO Juventas, Udruženje mladih sa hendijepom, Centar za ženska prava, Spektra, Stana, Kvir Montenegro, Udruženje Roditelji, SOS Podgorica, Sigurna ženska kuća i Centar za romske inicijative podržali su stav Unije slobodnih sindikata Crne Gore da u okviru Nacrta fiskalne strategije za period 2024-2027. ne treba smanjivati doprinose za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, a da treba uvesti jedinstvenu minimalnu zaradu uz saglasnost socijalnih partnera.

Dijelimo stav USSCG da je potrebno značajnije revidirati predložene mjere Nacrta fiskalne strategije kako bi se osiguralo da fiskalna politika doprinese unapređenju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih i obezbijedi održivost javnih finansija. Saglasni smo sa stavom USSCG kojim se pozdravljaju ciljevi fiskalne politike Vlade Crne Gore u pogledu stabilnih i održivih javnih finansija, kao i unapređenja ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Pozdravljamo značajnu spremnost Vlade da poveća minimalnu i prosječnu zaradu, što je ključan korak za očuvanje radne snage kao najdragocjenijeg resursa.”Iako, kao i USSCG podržavamo generalni cilj povećanja zarada, saglasni smo sa stavom da predloženi model koji uključuje smanjenje doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje i uvođenje dvije minimalne zarade nije prihvatljiv. Dijelimo stav da ovaj model može dovesti do značajnog povećanja deficita budžeta Fonda PIO i neostvarenja predviđenog efekta povećanja zarada.

Podržavamo i stav da razdvajanje minimalnih zarada prema stepenu stručne spreme nije u skladu sa evropskim standardima i konvencijama Međunarodne organizacije rada.

Ovim saopštenjem posebno podržavamo i predloge USSCG koji se odnose na utvrđivanje minimalne zarade u iznosu od 700,00 eura, bez obzira na stepen stručne spreme, kroz izmjenu Zakona o radu uz saglasnost socijalnih partnera. Podržavamo zahtjev da se izvrši nivelacija zarada na osnovu školskih sprema kroz izmjene Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) i poveća obračunska vrijednost koeficijenta sa trenutnih 90 na 120 eura bruto.

Posebno smo saglasni sa zahtjevom da se zadrži postojeći sistem doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje kako bi se obezbijedila stabilnost penzionog sistema i javnih finansija.

Crna Gora je definisana Ustavom kao “građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava” (Član 1, Stav 2). Ustav, takođe, navodi: “Socijalno osiguranje zaposlenih je obavezno. Država obezbjeđuje materijalnu sigurnost licu koje je nesposobno za rad i nema sredstva za život.” (Član 67). Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i podzakonskim aktima definisano je da se doprinosi za obavezno socijalno osiguranje odnose na doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, te doprinos za osiguranje od nezaposlenosti, dok su se do reforme Evropa Sad (1) odnosili i na doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje.

Nakon reforme Evropa Sad (1) zdravstveni sistem ušao je u proces tihe, brze i nekontrolisane privatizacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply