Djeca sa smetnjama u razvoju više neće čekati na usluge u Stomatološkoj poliklinici

Foto: PR centar

Djeca sa smetnjama u razvoju više neće čekati na stomatološke usluge koje se pružaju u Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra Crne Gore, jer su anulirane liste čekanja. To je saopšteno iz Kliničkog centra, uz napomenu da je planom bilo predviđeno da se liste čekanja za ovu kategoriju pacijenata anuliraju do oktobra, ali su dobrom reorganizacijom Stomatološke poliklinike i posvećenošću njenih zaposlenih koji se bave ovom kategorijom pacijenata, uspjeli da to učine prije predviđenog roka.

“Zahvaljujući posvećenosti menadžmenta Kliničkog centra Crne Gore i Stomatološke poliklinike naše ustanove, uz punu podršku i razumijevanje nadležnih državnih institutcija na čelu sa Ministarstvom zdravlja, od danas najosjetljivija populacija neće čekati na stomatološku zdravstvenu zaštitu. U pitanju je pružanje stomatološke zdravstvene zaštite djeci sa smetnjama u razvoju, koje se, kao što je poznato, obavljaju isključivo u totalnoj anesteziji”, naveli su iz Kliničkog centra.

Anuliranjem lista čekanja završen je prvi dio plana menadžmenta Kliničkog centra i Stomatološke poliklinike u rješavanju problema dostupnosti stomatoloških usluga za djecu sa smetnjama u razvoju, koji je aktuelan već godinama.

Roditelji su se već godinama žalili da djeca predugo čekaju na intervencije kod stomatologa, jer je Stomatološka poliklinika jedina zdravstvena ustanova u Crnoj Gori gdje se mogu obratiti za pomoć. Nekada je to trajalo i mjesecima zbog nedovoljnog broja termina, ali i zbog čestih odlaganja jer dijete mora biti sasvim zdravo da bi primilo totalnu anesteziju.

Kako je nedavno u razgovoru za portal Roditelji.me najavila dr Danijela Subotić, specijalistkinja dječije i preventivne stomatologije iz Kliničkog centra Crne Gore, problem dostupnosti ovih usluga biće trajno riješen otvaranjem dnevnog centra u okviru Stomatološke poliklinike Kliničkog centra Crne Gore.

U međuvremenu, osim rješavanja lista čekanja, plan je i da stomatolozi iz Poliklinike povremeno rade zahvate u opštim bolnicama u Nikšiću, Beranama i Kotoru.

“Poslije radnih posjeta tim ustanovama, plan je da tamošnji doktori, nakon obuke kolega iz Stomatološke poliklinike, nastave da pružaju usluge, koje su sada djeci sa smetnjama dostupne samo u Podgorici”; najavila je Subotić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply