Rade na novim kriterijumima za Luču

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija radi na uspostavljanju novih, realnijih i detaljnijih kriterijuma za dodjelu diplome Luča, koji treba da dovedu do toga da se na fakultetima prilikom upisa brucoša ne ponavljaju rezultati gdje odlikaši ne mogu da polože prijemni ispit.

Prijemni ispit na fakultetima Univerziteta Crne Gore, gdje se prilikom upisa provjerava znanje brucoša, nije položilo 147 odličnih učenika. Njih 31 ima Luču 1. Prijemne je položilo 206 odličnih učenika.

“Moramo priznati da je diploma Luča u našem društvu, generalno, prepoznata više kao simbol opšteg društvenog uspjeha nego kao istinska mjera uloženog truda i stečenog znanja učenika. Dakle, promjene moraju da počnu od same svijesti šta jeste diploma Luča i kako i čime se zavređuje, a ne da li se zaslužuje”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Ne smije se zažmuriti, kako kažu, pred istinom da u školskoj praksi postoje primjeri da, već u trećem razredu osnovne škole, čim počne brojčano ocjenjivanje, dijete prvo ima svijest da treba da ,,sačuva“ Luču, a još ne shvata svrhu predmeta koje izučava.

Zato ćemo u narednom periodu raditi na preciziranju kriterijuma za dodjelu ovog izuzetnog priznanja tako da Luča bude mjera izuzetnosti i u tom smislu u Ministarstvu očekuju veliku podršku šire javnosti.

Istakli su da broj odličnih učenika koji nijesu prošli prijemni ispit na Medicinskom fakultetu najprije daje uvjerenje da ova visokoškolska ustanova postavlja jasne i ozbiljne kriterijume neophodne za ovako ozbiljnu i odgovornu profesiju i to je ono što treba pohvaliti.

“Što se tiče samog broja učenika koji nijesu položili prijemni ispit i njihovog uspjeha na kraju školske godine, treba istaći da je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija kao jedan od prioriteta svog rada postavilo i to da nam iz škola u budućem periodu izlaze učenici sa upotrebljivim i primjenjivim znanjem, a ne da se učenje svodi samo na učenje za ocjenu. Da se svodi na to u velikoj mjeri, pokazao je upravo ovaj prijemni ispit”, kažu iz Ministarstva.

Na kraju ove školske godine u Crnoj Gori 937 polumaturanata i 263 maturanta dobili su diplomu Luča, kazali su nedavno Gradskom portalu iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Najviše diploma Luča na kraju završenog srednjoškolskog obrazovanja je u Podgorici – 79, Nikšiću – 39, Beranama – 29, a najmanji broj na Žabljaku, Kolašinu i Petnjici, dok u Zeti, Ulcinju, Šavniku, Plužinama i Mojkovcu ove godine nije bilo dobitnika ovog priznanja.

Najveći broj lučonoša na kraju završene osnovne škole je u Podgorici – 359, Nikšiću 105, a najmanji broj evidentiran je u Andrijevici – 2 i na Žabljaku – 3.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply