Povećan broj iznenadnih bolovanja – trpe i djeca i ostali vaspitači

Veliki broj bolovanja zaposlenih u javnim predškolskim ustavama tokom ljetnjeg perioda u Podgorici, gorući je problem, jer se otežava rad sa djecom koja su raspoređena u dežurne jedinice vrtića.

Takav je slučaj i u JPU “Đina Vrbica” u kojoj je trenutno oko 1300 djece raspoređeno u četiri dežurne jedinice vrtića Đina Vrbica.

Portparolka ove JPU, Draga Bjelić kazala je za Gradsku TV da bilježe povećanje broja ostvarenih bolovanja zaposlenih vaspitača zbog čega se ustanova posljednje dvije godine više puta obraćala Ministarstvu zdravlja kao i komisiji za sprečavanje bolovanja, ali nijednom nisu dobili odgovor.

„To jeste gorući problem koji neko konačno mora stavi pod kontrolom, jer bi to bilo i za nas značajno, da znamo zašto se koriste iznenadna bolovanja tokom ljeta i baš u tolikoj mjeri“, kazala je Bijelić.

Iznenadna bolovanja za posljedicu imaju i da ostali zaposleni nisu u mogućnosti da ostvare pravo na godišnje odmore, objašnjava Bijelić.

Najčešće primjedbe roditelja su na račun lokacija na kojima se nalaze vaspitne jedinice. Smatraju, kaže Bijelić, da su pojedini objekti isuviše udaljeni od mjesta stanovanja djeteta u toku dežurstva.

„Mi uvijek napravimo plan i raspored i objasnimo gdje će koja vaspitna jedinica dežurati, kao i sve medije što smo na vrijeme obavijestili još u junu, gdje i koje vaspitne jedinice će biti dežurne, tako da su roditelji obaviješteni i taj sistem dežurstva osmišljen je godinama unazad“, objašnjava Bijelić.

Roditelji se svake godine žale na ove probleme i ukazuju da djeca moraju da se privikavaju na nova lica, ali i da su grupe velike, a da dežurni objekti često nijesu blizu svim roditeljima…

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kažu da prate situaciju u državnim vrtićima u Crnoj Gori, s obzirom na to da su imali pritužbe od roditelja na prebukiranost, na to da su jedinice dosta udaljene, ali i na činjenicu da je dosta vaspitača na bolovanju.

Prema njihovim podacima, u dvije najveće predškolske ustanove “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović” tokom jula mjeseca na bolovanju je 50, odnosno 30 zaposlenih.

“Nažalost, pojedini zaposleni praktikuju ‘planirana bolovanja’ i unaprijed znaju koliko će biti bolesni. Ipak, trenutnim sistemskim rješenjima po pitanju kontrole bolovanja, ukoliko ljekar otvori bolovanje i izda akt, mogućnosti za reagovanje zakonski su prilično sužene. Imajući u vidu da je zloupotreba bolovanja sistemski problem, neophodno je zajedničkim djelovanjem pristupiti njegovom rješavanju”, kazali su iz Ministarstva Vijestima.

Zato su se obratili Ministarstvu rada i Ministarstvu zdravlja kako bi zajednički osmislili i realizovali model kontrole bolovanja zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Oni tvrde da se sistem dežurstva u javnim predškolskim ustanovama godinama unazad uspješno primjenjuje tamo gdje se iskaže potreba.

Iz MPNI tvrde da vaspitno-obrazovni rad teče u kontinuitetu i ne prekida se ni tokom ljetnjih mjeseci, a vaspitne jedinice su otvorene svim radnim danima u periodu od 6 do 17 časova.

Kazali su da su roditelji do sada najveće nezadovoljstvo iskazali zbog toga što su dežurne jedinice dalje od onih u koje inače vode djecu i promjene vaspitača.

“Do sada se roditeljsko nezadovoljstvo manifestovalo većinom u vezi s činjenicom da su dežurne jedinice ipak udaljenije od onih u koje redovno vode djecu, ali i za rotacije vaspitača usljed odsustava (zbog organizacije zaposlenih i odsustava), tako da nekada, ali zaista rijetko i kratko, djeca borave kod drugih vaspitača. Jako je bitno naglasiti da su sva djeca koja su prijavljena za dežurstvo, čak i nakon predviđenog roka za prijavu, primljena, te da nijedno dijete nije niti vraćeno niti odbijeno”, navode iz Ministarstva.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply