Dvojezična nastava u 12 osnovih škola

U 12 odjeljenja prvog razreda osnovnih škola u Crnoj Gori od naredne školske godine učenici će dio redovne nastave pratiti na engleskom jeziku, na časovima tzv. nejezičkih nastavnih predmeta Matematike, Prirode i društva, Muzičke i Likovne kulture i Fizičkog vaspitanja.

Nastava po CLIL metodologiji realizovaće se u osnovnim školama „ Braća Ribar“ iz Bijelog Polja, „Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja; „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, „Salko Aljković“ iz Pljevlja, „Radomir Mitrović“ iz Berane; „Braća Ribar“ iz Nikšića, „Oktoih“, “Novka Ubović“ i „Maksim Gorki“ iz Podgorice„ “Mustafa Pećanin“ iz Rožaja i „Milan Vukotić“ iz Zete.

Tim povodom u Ministarstvu prosvjete, nauke i kultre održan je sastanak sa nastavnicama razredne nastave koji će od septembra realizovati nastavu po CLIL pristupu u odjeljenjima prvog razreda. Sastanku su prisustvovali predstavnici Centara za strane jezike i prevođenje DOUBLE L.

“Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje motivacije i pozitivnog stava prema učenju engleskog kao stranog jezika, jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku i veća izloženost engleskom jeziku u toku nastave. Korišćenje engleskog jezika u nastavi nejezičkih nastavnih predmeta može da utiče na promjenu percepcije učenika u smislu da engleski jezik nije samo sredstvo za komunikaciju, već se koristi i u procesu sticanja novih znanja i vještina”, navode iz resora prosvjete, nauke i inovacija.

Nacionalni savjet za obrazovanje donio je na sjednici održanoj 16. jula odluku da se Katalog programa stručnog usavršavanja nastavnika dopuni programom obuke nastavnika: Primjena CLIL metodologije – integrisana nastava/učenje sadržaja i jezika za 1. ciklus osnovne škole, autora Centar za strane jezike i prevođenje DOUBLE L.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply