Roditeljima sa invaliditetom za novorođenče 450, podstanarima 100 eura

Roditeljima sa invaliditetom koji dobiju dijete a žive u Glavnom gradu, biće isplaćivana ubuduće isplaćivana jednokratna naknada od 450 eura, ukoliko budu usvojene izmjene odluke o pravima iz socijalne i dječje zaštite.

Odluka je na petnaestodnevnoj javnoj raspravi. Kao uslov za ostvarenje ovog prava odlukom je predviđeno da osoba sa invaliditetom ima prebivalište na teritoriji glavnog grada, odnosno stalni ili privremeni boravak.

Ovom odlukom roditelji novorođenčadi imaju pravo na naknadu od 100 eura pod uslovom da dijete i jedan od roditelja/staratelja/hranitelja ima prebivalište na teritoriji grada, odnosno stalni ili privremeni boravak. Za novorođeno dijete čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja, isplaćuje se jednokratna naknada u iznosu od 150 eura.

Još jedna značajna novina predviđena izmjenom odluke je povećanje naknade dijela troškova zakupnine podstanarima pa će umjesto dosadašnjih 50 ona iznositi 100 eura. Novac će, kako je naznačeno u odluci, biti isplaćivan u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Mijenja se i postupak za ostvarivanje prava na naknadu dijela troškova zakupnine pa će javni poziv za ove subvencije ubuduće biti raspisivan najkasnije do 31. oktobra tekuće godine za narednu godinu.

Rok je promijenjen da se ne bi kasnilo, da komisija ima vremena da odluči i da bi se naknada ipslaćivala od januara, a ne retroaktivno, kazali su iz Sekretarijata za socijalno staranje.

Nacrt odluke o pravima iz socijalne i dječje zaštite na javnoj raspravi je do 1. avgusta. Sugestije i primjedbe mogu se dostavljati Sekretarijatu za socijalno staranje zaključno sa danom okončanja javne rasprave.

Centralna javna rasprava zakazana je za 29. jul u 10 časova u zgradi Skupštine Glavnog grada.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply