Prijemne ispite palo 147 odlikaša

Prijemni ispit na fakultetima Univerziteta Crne Gore, gdje se prilikom upisa provjerava znanje brucoša, nije položilo 147 odličnih učenika, od kojih 31 ima Luču 1. Prijemne je položilo 206 odličnih učenika.

Na kraju ove školske godine u Crnoj Gori je 937 polumaturanata i 263 maturanta dobilo diplomu Luča, kazali su nedavno Gradskom portalu iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Najveći broj lučonoša na kraju završene osnovne škole je u Podgorici – 359, Nikšiću 105, a najmanji broj evidentiran je u Andrijevici – 2 i na Žabljaku – 3. Najviše diploma Luča na kraju završenog srednjoškolskog obrazovanja je u Podgorici – 79, Nikšiću – 39, Beranama – 29, a najmanji broj na Žabljaku, Kolašinu i Petnjici, dok u Zeti, Ulcinju, Šavniku, Plužinama i Mojkovcu ove godine nije bilo dobitnika ovog priznanja.

Prijemni ispiti se organizuju za upis na studijske programe Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, kao i na stručno-umjetničke studijske programe.

“Veliki broj lučonoša je uspješno položio prijemni ispit ove godine, ali je, takođe, tačno da jedan dio njih nije uspio da položi. Razlozi za to mogu biti različiti, i tom problemu treba pristupiti analitički, sa više aspekata, jer može uključivati i druge faktore, osim neznanja, kao što su stres ili specifični zahtjevi prijemnih ispita kada je riječ o pojedinim stručno-umjetničkim studijskim programima”, rekao je Pobjedi prorektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Veselin Mićanović.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović kazao je nedavno Pobjedi, upitan iz kojih škola dolaze odlikaši koji nijesu položili test na tom fakultetu, da se baza podataka ne nalazi u posjedu Univerziteta Crne Gore i Medicinskog fakulteta jer je elektronski upis išao putem platforme upisi.edu.me.

“Analizom rezultata uvidjeli smo da kandidati, nosioci diplome Luča I i II nijesu opravdali u velikoj mjeri to priznanje za uspjeh u prethodnom školovanju. Smatram da je neophodna reforma cjelokupnog obrazovanja u Crnoj Gori”, kazao je Radunović.

Medicinski fakultet bilježi posljednjih pet godina značajan napredak u broju onih koji su položili u prvom roku prijemni ispit.

Godinama se ukazuje na problem što se dešava da odlikaši ne mogu da savladaju testove. Stručnjaci su upozoravali i korijen problema vidjeli u crtanju ocjena u osnovnim i srednjim školama, navodeći da đaci dođu do fakulteta, a da nemaju osnove znanja iz određenih oblasti.

Akademik CANU prof. dr Slobodan Backović kazao je nedavno Pobjedi da ako se ne mijenja ništa u načinu obrazovanja mladih ovo će se ponavljati svake godine.

“Djeca ne uče, prvo da razumiju zadatak i da ga uz pomoć poznatih činjenica i formalne logike pokušaju riješiti. Djeca obično gledaju kako su zadaci riješeni i trude se da to zapamte. Ako dobiju takav ili sličan zadatak na ispitu, oni ga riješe. Ako dobiju zadatak koji ne liči ni na jedan koji su vidjeli u zbirci, teško ga mogu riješiti”, kazao je on.

Dodaje da drugi problem može biti sastavljanje zadataka za testiranje, šta je cilj testiranja, odnosno šta se želi saznati o kandidatima koji se testiraju.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović rekla je da je jasno da se strateški nešto mora mijenjati i ozbiljno pristupiti pripremama za prijemni ispit.

Nedavno su i iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija reagovali i najavili da je nužno da se koriguju kriterijumi za dobijanje Luča. To su najavili drugim povodom, nakon što su đaci pokazali loše znanje na testovima u sklopu eksterne provjere znanja. Tu su bilježili primjere da su petice dobijale jedinice, konkretno iz testova iz matematike i nadležni su saopštili da ih takve situacije brinu.

Ministarka Anđela Jakšić-Stojanović govorila je da ne treba svako da bude odlikaš. Tada je najavila da će kroz projekat određeni stručnjak da sagleda stanje, analizirajući i rad nastavnika, te će uticati na sporne kriterijume kojih očito ima u određenim školama.

Stručnjaci koji prate razvoj sistema obrazovanja godinama ukazuju na produkciju odlikaša i pozivaju nadležne da reaguju, ali se još do sada ništa konkretno nije preduzelo da se u praksi promijeni stanje. Luče su u disproporciji sa realnim kvalitetom obrazovanja u Crnoj Gori, saopštavali su stručnjaci.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply