Više od 20 djece završi u domu, neophodno jačati sisteme podrške

Foto: Skupština

Prosječno 22 djece bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori godišnje bude smješteno u neku od ustanova dječje i socijalne zaštite, pokazuju podaci UNICEF-a saopšteni danas u toku zajedničke sjednice skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode kao i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Od ukupnog broja djece bez roditeljskog staranja 78 odsto je smješteno u hraniteljske i ussvojiteljske porodice, dok je 22 odsto u institucijama i to 78 u Domu Mladost u Bijeloj, 19 u Centru “Ljubović”, a 8 u maloj grupnoj zajednici u Bijelom Polju.

U jednoj od najvećih ustanova u Crnoj Gori za smještaj djece bez roditelja – Domu Mladosti u Bijeloj bilježe smanjenje broja korisnika. Od ukupnog broja djece, polovina je sa smetnjama u razvoju, a 25 odsto sa problemima u mentalnom zdravlju.

Prema riječima direktorice, Marele Savić, ovi podaci pokazuju da se struktura djece smještene u Domu Mladost promijenila. Savić je saopštila i alermantan podatak da je u posljednje vrijeme, čak šestoro djece smještene u Domu pokušalo sebi da oduzme život, a da ta institucija nema odgovarajuću podršku sistema u takvim situacijama..

Učesnici sastanka su jednoglasno poručili da država mora jačati sisteme podrške na svim nivoima jer postoje brojni problemi kao i izazovi kada je u pitanju pružanje usluge smještaja za djecu, među kojima su nedovoljno razvijeno hraniteljstvo, nedovoljan broj nesrodničkih hraniteljskih porodica kao i nedostatak podrške za razvoj porodičnih veza i vještina roditeljstva.

Preporuka UNICEF-a je osnivanje Centra za hraniteljstvo koji bi bio zadužen za obuku hranitelja, praćenje kvaliteta i promociju hraniteljstva.

Toga su svjesni i u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, pa će Izmjenama zakona i donošenjem strategije o deinstitucionalizaciji pokušati da promijene sadašnje stanje. No, za sve to poručuju potreban je novac.

Prema istraživanjima sprovedenim u zemljama Evropske unije, smještanje djece u institucijama u prosjeku tri puta je skuplje od hraniteljstva.

U toku sjednici je ukazano na važnost prevencije izdvajanja djece iz porodica i s tim u vezi osnaživanje centara za socijalni rad i razvijanje preventivnih usluga kako bi se osigurala neophodna podrška djetetu i porodici u riziku od razdvajanja i spriječilo da dijete ode u ustanovu za smještaj.o

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply