Evropska unija odlučna da spriječi zavisnost od društvenih mreža

Evropske institucije bavile su se protekle godine problemom zavisnosti od društvenih mreža, pri čemu su regulatori EU-a prošlog mjeseca pokrenuli istragu protiv Mete, a Evropski parlament je nedavno predložio i mjere u vezi izgleda i opcija na platformama koje stvaraju zavisnost.

Sredinom maja regulatorna tijela Evropske unije objavila su da će ispitati potencijalno izazivanje zavisnosti kod djece na društvenim mrežama Mete- Instagramu i Facebooku.

Iz Evropske komisije je saopšteno da Metine platforme možda “iskorišćavaju slabosti i neiskustvo maloljetnika”, pri čemu može doći do stvaranja zavisnosti i štete mentalnom zdravlju.

Istraga se sprovodi u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama koji predviđa posebna pravila za kompanije sa više od 45 miliona aktivnih korisnika u EU-u, odnosno za “vrlo velike internetske platforme”.

Meta odbacuje optužbe

Za velike internetske platforme predviđena je kazna do šest procenata globalnih prihoda u slučaju nepoštovanja odredbi Zakona o digitalnim uslugama.

Meta je odbacila ove optužbe, istaknuvši da kompanija već “deset godina razvija više od 50 alata i politika” za zaštitu maloljetnih korisnika.

Uticaj na zdravlje

Druge evropske institucije bavile su se i ranije ovim pitanjem. Tako je Evropski parlament u decembru prošle godine usvojio izvještaj o dizajnu internetskih usluga koji stvara zavisnost i zaštiti potrošača na jedinstvenom tržištu Evropske unije.

“Internetske usluge koje stvaraju zavisnost mogu štetno da utiču na ljude i dovedu do povećanog pritiska, stresa, lošeg spavanja, preopterećenosti informacijama, nedostatka koncentracije i stalnog odvraćanja pažnje”, navodi se u obrazloženju tog izvještaja.

Ističe se da su mlade osobe i djeca, a posebno djevojčice, podložnije simptomima zbog problematične upotrebe interneta, kao što su depresija i tjeskoba, ali i negativnom uticaju na učenje, pamćenje i raspon pažnje”, dodaje se.

Kao što su u Evropskoj uniji regulisani duvan, igre na sreću i alkohol jer mogu prouzrokovati zavisnost, tako je potrebno regulisati i dizajn internetskih usluga, istakli su parlamentarci EU.

Tim izvještajem pozvali su na ukidanje tehnika koje stvaraju zavisnost poput automatske reprodukcije sadržaja i njegovog beskonačnog pregledanja. Evropski parlament tada je zatražio od Komisije da zakonski reguliše pitanje dizajna platformi koji izaziva zavisnost.

Između ostalog, zatražili su od Komisije da “predloži digitalno ‘pravo na neometanje’ kako bi se osnažili potrošači tako da se sve opcije traženja pažnje namjerno isključe i da se korisnicima dopusti da odluče da li žele da ih aktiviraju jednostavnim i lako dostupnim sredstvima. Po mogućnosti uz to bi trebalo da im bude diostupno i upozorenje o mogućim opasnostima aktiviranja tih opcija. Na taj način, potrošačima se nude izbor i autonomiju, a tom prilikom se neće opterećivati prekomjernim informacijama”.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply