Trivić: Maternji jezik nije položio 501 maturant, gdje je nestalo 200 luča?

Foto: CDM

Maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i Albanski jezik i književnost nije položio 501 učenik, a povećan je broj onih koji imaju loše ocjene, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ispitnog centra Crne Gore.

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić rekao da je zabrinjavajuće što su ove godine samo 102 maturanta (2,13 odsto) koji su iz maternjeg dobili petice, a da imamo 300 luča.

Trivić smatra da je to rezultat rigoroznih kontrola.

“Napravili smo veliki iskorak. Prepisivanja nije bilo. Ovo je rezultat rada učenika i njihovog znanja”, naglasio je Trivić.

Pita se gdje je “nestalo 200 luča” i zašto nijesu dobili petice na maturskom.

“U gimnazijama je 51 učenik iz CSBH dobio jedinicu, a u srednjim stručnim školama 450”, rekao je Trivić.

Ove godine smo imali najmanje broj uvida, prigovora. Bilo ih je 116, a ranije i preko 300”, rekao je Trivić.

On je saopštio i da je samo oko 20 prigovora uticalo na ocjenu.

Na kraju osnovne škole rezultat je slabiji iz maternjeg. Ukupno 264 učenika dobilo je jedinice, samo 56 na kraju školovanja imalo tu ocjenu.

“1.620 je bilo petica, a na eksternoj provjeri znanja 591”, rekao je Trivić.

Kako je istakao i iz matematike polumaturanti su postigli slab rezultat.

“Na kraju osnovne škole jedinice je imalo 188 đaka, a na eksternoj provjeri znanja 1.244 učenika. Brine podatak da je šest učenika imalo zaključnu peticu, a na eksternoj su dobili jedinicu”, dodao je Trivić.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović rekla je da postoji nesklad u pokazivanju znanja u školi i na eksternim testovima.

“Nerado u obrazovnom procesu dajemo jedinice, neopravdano. Prilično smo darežljivi kada su u pitanju petice. Veliki je raskorak i kada su u pitanju rezultati, broj Luča – rekla je ona na konferenciji za medije organizovanoj povodom rezultata maturskog ispita iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i Albanski jezik i književnost.

Ministarka kaže da poslije nekoliko decenija imamo realno stanje.

“Da vidimo što je to što treba da radimo u narednom periodu”, rekla je Jakšić-Stojanović.

Izvor: Pobjeda/CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply