Umjesto zabrana i ograničenja, saznajte kako da razgovarate sa djecom o medijskim sadržajima

Roditeljima u Crnoj Gori od nedavno je na raspolaganju praktikum Medijska pismenost, uz pomoć kojeg mogu lakše da uspostave sistem vrijednosti i utiču na medijske navike svoje djece.

Osim ovog izdanja, čija je autorka profesorica Svetlana Jovetić Koprivica, Institut za medije objavio je još dva praktikuma, namijenjena djeci i nastavnicima, koje potpisuju učitelj Sava Kovačević i profesor Miroslav Minić.

Praktikum za roditelje, staratelje i hranitelje, umjesto zabrana i ograničenja, otvara prostor za dijalog i razmjenu iskustava sa djecom, a nudi mnogo praktičnih savjeta na koji način da komunicirate o medijskim sadržajima.

“Kroz niz primjera i ideja koje podstiču razgovor unutar porodice i osvjetljavaju različite perspektive na medijsku pismenost, težimo da inspirišemo roditelje da zajedno sa svojom djecom istražuju i razumiju digitalni svijet, gradeći mostove razumijevanja koji prevazilaze generacijske i tehnološke razlike”, ocjenjuju iz Instituta.  

Na taj način će, i djeca iz podržavajućih porodica koje razumiju koncept i značaj medijske pismenosti, izaći kao odgovornije mlade osobe koje imaju kritički osvrt prema okruženju i sadržajima koji im se plasiraju.

Praktikum za roditelje, staratelje i hranitelje možete preuzeti ovdje:

Koliko je važno razvijati medijsku pismenost od najranijih dana ukazuje i autor praktikuma namijenog djeci.

“Mediji su neizostavni pratilac svakodnevnog života, kako odraslih tako i djece i sa razvojem tehnologije i novih medijskih formata, raste i uticaj medija na svakodnevni život, posebno na djecu i mlade. Mediji ne samo da oblikuju kako se informišemo, već oblikuju i socijalizaciju, zabavu i učenje kod djece. S porastom broja platformi i digitalnih alata, djeca su danas izložena medijima više nego ikad prije. Ovo stalno prisustvo medija može imati i pozitivne i negativne posljedice. Dok mediji mogu biti moćno sredstvo za obrazovanje i razvoj kreativnosti, postoji i rizik od izloženosti neprimjerenim sadržajima, dezinformacijama i digitalnom nasilju”.

Autori praktikuma ističu da edukacija o medijskoj pismenosti pomaže djeci da kritički procjenjuju sadržaj koji konzumiraju, te da sami kreiraju medijske poruke i budu glas koji se više čuje u medijima.

“Kroz interaktivne primjere, vježbe i uputstva iz ovog praktikuma, djeca će učiti kako se ponašati i postupati u određenim situacijama, ali i kako rješavati probleme i izražavati svoje mišljenje. Praktikum pruža mogućnost djeci da uz njega postanu bolje informisani, kritički orjentisani prema sadržajima koji su pred nima,  pruža korisne savjete koji će djeci pomoći da bolje razumiju medije i kako oni oblikuju naš svijet, osnažujući ih da postanu odgovorni i svjesni konzumenti medijskih sadržaja”.

Praktikum koji je namijenjen nastavnicima je stvoren sa ciljem pružanja podrške nastavnicima i nastavnicama u realizaciji programa nastave iz predmeta medijska pismenost. Kroz praktične vježbe i primjere, olakšava pripremu nastavnih aktivnosti, te služi kao izvor inspiracije za različite metode, aktivnosti i pristupe u učionici. Praktikum otvara nove mogućnosti za osvježavanje postojećih metoda ili eksperimentiranje s novim idejama u nastavi medijske pismenosti.

Ilustracije koje su dio praktikuma nastale su uz pomoć vještačke inteligencije, a izradu sva tri izdanja o medijskoj pismenosti finansirala je Ambasada SAD u Podgorici.

Praktikume namijenjene djeci i nastavnicima možete preuzeti OVDJE.

Izvor: Institut za medije

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply