Šljukić: Ne postoji bojazan da će biti odložen početak drugog polugodišta

Ne postoji bojazan da će početak drugog polugodišta biti odložen. Ministarstvo još uvijek nije dobilo nikakav zahtjev, dokument i odluku sindikalne organizacije da je planiran štrajk. To je kazao sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Marko Šljukić. Njegov kolega iz istog resora, državni sekretar Dragan Bojović kazao je da će drugo polugodište početi 22. januara, da su pripreme u toku, te da nije bilo predloga za odlaganje drugog polugodišta ni zbog zimske turističke sezone.

Prema riječima Šljukića, informacije koje posjeduje Ministarstvo obustavi rada u obrazovnim ustanovama dolaze iz medija, koji su objavili da je Izvršni odbor Sindikata prosvjete uputio inicijativu Glavnom odboru da započne pripreme za štrajk.

“Slijedeći zakonsku regulativu koja je u tom dijelu jasna očekujemo da drugo polugodište počne 22. januara. Jako je bitno istaći da mnoga pitanja koja su adresirana na Ministarstvo možda bi trebalo da budu adresirana na druga ministarstva, na Vladu”, rekao je Šljukić u Bojama jutra TV Vijesti.

U slučaju donošenja odluke o stupanju u generalni štrajk, kazao je, najveću odgovornost i obaveze u dijelu poštovanja Zakona padaju na štrajkački odbor i direktore škola koji moraju da obezbijede minimum procesa rada.

Kako je pojasnio, pravo na štrajk je Ustavom zagarantovano pravo koje preduzimaju organizacije u slučaju smatranja kršenja prava i neispunjavanja obaveza od strane poslodavaca, u konkretnom slučaju države. Oblast prosvjete je definisana kao oblast od javnog interesa, što znači da bi se realizovao štrajku prosvjeti moraju da postoje posebni uslovi, koji su definisani Zakonom o štrajku, ali i Uredbom o minimum procesa rada.

“Upravo je Zakonom predviđeno da zaposleni u prosvjeti, ako žele da organizuju štrajk, moraju da ispune minimum procesa rada u dogovoru sa direktorima škola i štrajkačkim odborom. Uredbom i zakonom nije precizirano da bi trajanje časa trebalo da bude kraće nego što je inače i podrazumijeva u potpunosti obavljanje nastavnih aktivnosti u punom obimu. Za osnovne škole to podrazumijeva održavanje nastave u teorijskom, praktičnom i stručnom smislu, ocjenjivanje, vođenje redovnih evidencija tokom časova, saradnju sa institucijama da bi se unaprijedio rad obrazovnih ustanova…Za oblast predškolskih ustanova u minimum procesa rada moraju biti obezbijeđeni prijem, smještaj i boravak mališana, ishrana, kao i zdravstvena zaštita i ako bude donešena odluka o štrajku”, istakao je Šljukić.  

On je zamolio sve zaposlene koji se odluče na štrajk da pogledaju zakonsku regulativu i da vide šta se dešava ako se ne ispoštuje minimum procesa rada.

“Zakon o štrajku je tu vrlo jasan I predviđa da je to osnov za prekidanje radnog odnosa. To jeste radikalna mjera, ali vjerovatno je predviđena zbog činjenice da je riječ o djelatnosti od posebnog značaja”, rekao je Šljukić.

Pozvao je prosvjetare na razgovore koji bi, kako je kazao, imali zdravu polaznu osnovu, a kako je kazao biće upućen i zvaničan poziv Sindikatu prosvjete.

Školska godina neće zavisiti od snijega

Državni sekretar u MPNI Dragan Bojović istakao je, gostujući u emisiji Dobro Jutro Crna Goro na Televiziji Crne Gore, da je sve spremno za nastavak školske godine za početak drugog polugodišta.

Ministarstvo, prema njegovim riječima, nije uopšte raspravljalo o mogućem pomjeranju drugog polugodišta, te da za sada neće biti pomjeranja.

“Nema toliko snijega i zimska turistička sezona nije počela nažalost kako treba. Mi ne možemo da upravljamo školsku godinu prema tome hoće li biti snijega ili ne, moramo se držati nekog ustanovljenog kalendara koji smo uspostavili na početku, toga ćemo se i držati”, poručuje Bojović.

Izvor: Vijesti/ TVCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply