Filologe će školovati samo gimnazije u Kotoru i Podgorici

Sniženi kriterijumi za upis povećali su interesovanje za filološke gimnazije ali nedovoljno da se realizuje plan Ministarstva prosvjete i formira pet odjeljenja sa po 28 učenika. Tako će, saopšteno je Pobjedi iz tog Vladinog resora, od septembra filologe školovati samo u Kotoru i Podgorici.

Trend pada interesovanja za specijalističku – filološku gimnaziju traje godinama. Zabilježen je u svim školima koje su taj smjer imale u ponudi.

U Ministarstvu prosvjete ocjenjuju da su uzrok visoki kriterijumi pa su ih za školsku 2023/2024 snizili. Kandidat mora da na eksternoj provjeri znanja iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti ostvari ocjenu dobar (3) i iz stranog jezika ocjenu odličan (5) u najmanje dva razreda trećeg ciklusa osnovne škole. Uprkos tome u junskom roku podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” za filološki smjer prijavilo se svega 15 polumaturanata, a u Kotoru je njih 17 ispunilo propisane uslove. U Gimnaziji ,,Stojan Cerović“ u Nikšiću kriterijume je zadovoljilo troje đece, u Herceg Novom šestoro, koji su pred kraj upisnog roka prešli na opšti smjer, dok u Pljevljima nije bilo interesovanja.

Iz Ministarstva prosvjete za Pobjedu su kazali kako ne očekuju promjenu interesovanja u drugom upisnom roku.

“Što se tiče avgustovskog upisnog roka praksa je pokazala da se u odjeljenja filološke i matematičke gimnazije učenici upisuju u junu. Upis u ova odjeljenja u avgustovskom roku je mali, radi se o pojedinačnim slučajevima”, saopštavaju oni.

Najavljuju da će u saradnji sa Zavodom za školstvo sprovesti istraživanje među učenicima o interesovanju za upis na filološki smjer.

“Jedan od razloga zašto se učenici opredjeljuju za opštu gimnaziju mogao bi da bude što pruža više mogućnosti izbora po pitanju nastavka obrazovanja, pa tako mogu nastaviti obrazovanje na studijama, na primjer, prirodnih i inženjerskih nauka, ali i nauka iz oblasti humanistike”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Fleksibilnost

Direktor nikšićke Gimnazije ,,Stojan Cerović“ Dušan Kilibarda kazao je za Pobjedu da je malo interesovanje možda posljedica i dalje previsokih kriterijuma.

“I prošle godine smo imali svega nekoliko zainteresovanih. Sa formiranjem ostalih specijalističkih smjerova (matematičke i sportske gimnazije) nemamo problema. Ove godine su kriterijume za upis filologije zadovoljila samo tri đaka, možda je problem i u previsokim standardima. Imamo i avgustovski upisni rok, ali ne očekujemo značajnu promjenu”, kazao je Kilibarda.

Kotorska gimnazija bilježi porast interesovanja za filološku gimnaziju. Direktorica Slavica Stupić se nada da će dobiti saglasnost Ministarstva prosvjete za formiranje odjeljenja.

“Ranije smo imali pet do šest učenika koji su ispunjavali tadašnje, dosta stroge kriterijume za upis. Sada ih ima 17, a čeka nas još i naknadni upisni rok u avgustu. To je najviše zainteresovanih i u odnosu na ostale škole koje su ove godine nudile upis filološkog smjera, te se nadamo da će Ministarstvo i taj podatak uzeti u obzir. Takođe, radi se o specijalističkom smjeru, pa mislim da bi trebalo pokazati fleksibilnost kada je u pitanju broj učenika po odjeljenju. To su djeca koja su pokazala veliko ineteresovanje za ovaj smjer i bilo bi demotivišuće i poražavajuće ne dozvoliti im upis”, navodi ona.

Stupić je mišljenja da su novi kriterijumi doprinijeli većem interesovanju, što je dobro za učenike, ali da ih i dalje treba unapređivati.

“Ima mnogo djece koja su pokazala interesovanje za ovaj smjer, ali nijesu zadovoljili propisane uslove. Mišljenja sam da su četvorke i petice iz CSBH jezika i književnosti i stranog jezika u posljednjem ciklusu osnovne škole, kao i na eksternoj provjeri znanja dovoljan uslov za upis u specijalističko odjeljenje filološke gimnazije”, ispričala je ona.

Sagovornica Pobjede ocjenjuje da novi kriterijumi za upis nijesu jasno sročeni u objavljenom konkursu, što je dovelo do toga da su pojedini roditelji tražili od škola da im se dodatno razjasne.

Iz podgoričke Gimnazije su kazali da je ove godine najveći broj kandidata ispunio uslove konkursa za smjer, te da će za konačnu ocjenu sačekati avgustovski rok.

Stupić: Za nekoliko godina Crna Gora neće imati profesora

Direktorica kotorske gimnazije Slavica Stupić kaže da se Crna Gora trenutno nalazi u takvoj situaciji da za par godina neće imati profesora.

“Mi smo i sada u deficitu sa profesorima hemije, informatike i matematike, plašim se da će se isto desiti i kada su u pitanju društvene nauke. Za to postoje dva razloga. Prvenstveno, ne školujemo kadrove. U Crnoj Gori, na primjer, nemamo hemijski fakultet, samo smjer Hemijska tehnologija pri Metalurško-tehnološkom fakultetu. Drugi problem je i to što mladi nijesu stimulisani za rad u školi. Položaj profesora nije na zavidnom nivou. Taj posao se radi iz ljubavi, ali to naravno nije dovoljno. Kada neko završi informatiku, vjerovatnije je da će raditi u nekoj privatnoj firmi, nego predavati u školi i na tome takođe treba raditi”,  poručuje Stupić.

Lakić: Iznenađuje malo interesovanje

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Igor Lakića ocjenjuje da je zainteresovanost za filološku gimnaziju iznenađujuće mala, s obzirom na mogućnosti koje nudi taj smjer.

“Malo interesovanje za filološki smjer u gimnaziji ne utiče direktno na upis na Filološki fakultet, s obzirom na to da ga mogu upisati studenti i sa drugih gimnazijskih smjerova, ali i iz drugih škola. Međutim, prirodno bi bilo da filološka gimnazija bude put ka upisu najboljih đaka na Filološki fakultet. Svakako je u interesu Fakulteta da dobije što bolje učenike iz srednje škole. Postavlja se pitanje zašto je sve manje interesovanje za upis na filološke smjerove, posebno ako se zna da diploma Filološkog fakulteta omogućava zapošljavanje ne samo u prosvjeti, već i u oblasti prevođenja, medija, PR-a, međunarodnih odnosa”, naveo je Lakić.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply