Podnijeta optužnica protiv braće koja su tukla djecu na igralištu

Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je optužni prijedlog protiv braće V. M. i M. M. iz Podgorice koja se terete za krivično djelo nasilničko ponašanje počinjeno 12. maja, kada su napali troje djece uzrasta osam, 10 i 11 godina na sportskom terenu u kvartu Preko Morače.

Dvojica osumnjičenih srednjoškolaca, koji su u tom momentu bili već punoljetni, uhapšeni su 16. maja nakon čega im je na prijedlog ODT-a Podgorica određen pritvor.

Nakon što su saslušani svi svjedoci, pritvor im je na prijedlog tužioca ukinut 26. maja uz obrazloženje da je prestala neposredna opasnost da osumnjičeni utiču na tok postupka, potvrđeno je tada iz Osnovnog suda u Podgorici. Napad na troje djece Centru bjezbjednosti prijavili su roditelji, navodeći da su napadači bili grupa srednjoškolaca, uključujući i dvije djevojke, koji su ih maltretirali i nanijeli im povrede.

Budući da je istraga potvrdila navode iz prijave, slučaj nije podveden pod vršnjačko nasilje jer su meta maltretiranja bila djeca, a nasilnici odrasle osobe, od kojih je jedno od nasilnika mlađe punih 10 godina. Djeca su pregledana u bolnici gdje su konstatovane povrede, masnice i podlivi, jednom i krvarenje iz nosa, a sve od udaraca “otvorenom i zatvorenom šakom. Dokumentacija je predata policiji, koja je, uz izjave očevidaca, slučaj uputila na izjašnjenje nadležnom tužiocu koji je saslušao aktere, osumnjičene i oštećene u prisustvu roditelja-staralaca.

Napad se odigrao na terenu između zgrada u kvartu koji se nalazi iza Alpe bara, a srednjoškolci su im prvo tražili loptu, ispucavali je u krošnje drveća, a potom se situacija nastavila kroz psovke, vrijeđanje i šamaranje. Djeci nije bilo ni dozvoljeno da napuste ograđeno igralište. Među nasilnicima su, kako tvrde roditelji, bile i dvije starije maloljetnice.

“Zgroženi smo da se ovakve stvari događaju uprkos čitavoj priči i brojnim slučajevima kojima svjedočimo u posljednje vrijeme”, naveo je jedan od roditelja koji je, međutim, ohrabren da bi procesuiranje slučaja moglo da utiče i preventivno da se takve neprijatnosti ubuduće događaju.

Majka jednog od dječaka koji je povrijeđen u napadu navela je tada za portal Roditelji.me da je njen sin bio sa grupom djece na sportskom terenu, gdje je bio prisutan i njegov ujak. Nakon što je ujak otišao, djeca su se našla na meti napadača.

“Zatekla sam dijete uprljano i krvavo kako sjedi. Na moje prvo pitanje šta mu se desilo, rekao je, očigledno još u šoku, da su se samo igrali. Nakon toga je počeo da plače i ispričao mi da su ih istukli neki momci što puše, a sa njima su bile i dvije djevojke. Rekao mi je da ga je jedna od njih i ošamarila, da su ih udarali pesnicama po glavi i leđima, da su njegovog drugara bacili sa ograde na koju je pokušao da se popne da bi pobjegao od njih. Sve to su potvrdili i policijskom službeniku, koji nas je uputio da odemo i podnesemo prijavu. Ljekar je konstatovao povrede u vidu crvenila i otoka nanijetih zatvorenim pesnicama po glavi, vratu i leđima”, kazala je ona.

Iz ODT je ranije saopšteno Pobjedi da su sve radnje preduzimali u hitnom postupku.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply