Testovi nijesu procurili u Rožajama, izviđaj nastavlja beransko Osnovno tužilaštvo

Testovi za eksternu provjeru znanja iz matematike za učenike devetog razreda procurili su u Beranama, a ne u Rožajama, kako je ranije postojala sumnja, potvrdio je danas rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač.

“U dosadašnjem toku postupka izviđaja, utvrdili smo da su testovi iz matematike za eksternu provjeru znanja polumaturantima osnovnih škola, koje je trebalo da se održi dana 20.04.2023. godine, procurjeli na teritoriji opštine Berane, pa su spisi predmeta dostavljeni na nadležnost beranskom Osnovnom državnom tužilaštvu, kao nadležnom za postupanje u ovom predmetu”, naveo je Kalač u saopštenju ODT-a dostavljenom RTV Rožaje.

Prema navodima Pobjede, pomoćnik direktora u Ispitnom centru Crne Gore Gojko Jelovac kazao je da se za 24 sata može znati iz koje škole je procurio nedavno test iz matematike za osnovce.

On je na okruglom stolu Sindikata prosvjete, gdje se diskutovalo o temi eksterne provjere znanja kazao da je sporni test fotografisan i ,,provaljen“ sat i po prije nego što su đaci trebalo da ga polažu. Odgovorno tvrdi da nije mogao procuriti iz Ispitnog centra. Kaže da su prijavili slučaj i da bi se za 24 sata moglo znati u kojoj školi je test provaljen. Rekao je da zna i u kojoj, ali nema dokaze.

“Nije u Rožajama škola”, kazao je Jelovac prošlog petka.

Isptičao je da su dali tačne podatke, ime i prezime čovjeka koji im je poslao fotografiju testa, kada su provjerili je li autentičan i utvrdili da je ste. Jelovac je rekao da je dva mjeseca policiji problem da ode kod tog čovjeka od kog su dobili sliku i da se to brzo moglo završtiti. Kazao je da bi značilo da su to uradili, to se sve dešavalo prije polaganja testa iz maternjeg jezika, gdje je kasnije evidentirano masovno prepisivanje.

“Otkrili smo problem. Nema algoritma šta dalje, dao si do znanja da mu ne možeš ništa. Ovo je nešto što se moralo završiti”, rekao je Jelovac.

Komentarisali su potom pojedini nastavnici da je nevjerovatno da se slučaj istražuje dva mjeseca i da se ne utvrđuje ko je odgovoran, nakon čega je Jelovac dodao:

“Ja se bojim da su utvrdili nego ćute”.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply