Roditelji nezadovoljni predlogom da stariji osnovci pohađaju nastavu popodne

Roditelji učenika starijih razreda podgoričke OŠ Oktoih nijesu saglasni sa predlogom da njihova djeca pohađaju časove poslije podne. Iako je uprava ove ustanove, za samo mjesec dana, treći put promijenila odluku o načinu organizacije nastave za sljedeću školsku godinu, ni posljednji pokušaj nije prihvatljiv za sve. Samo prije desetak dana iz škole je zvanično saopšteno da će prvaci pohađati časove u Resursnom centru Podgorica, ali je ipak pronađeno novo rješenje, prema kojem bi svi đaci bili u objektu škole, raspoređeni u tri smjene.

Uz obavještenje o novom modelu nastave, koje je prošle sedmice upućeno roditeljima, izostala je informacija zašto se odustalo od odluke da dio djece pohađa nastavu u Resursnom centru. O novom načinu organizacije nastave nije se, kako tvrde pojedini članovi, izjašnjavao ni Savjet roditelja.

Prema novom modelu, kako se navodi u poruci koja je proslijeđena roditeljima unutar odjeljenskih viber grupa, časove u prvoj smjeni, od 7 do 10.10 sati pohađaće đaci I, II i IV razreda, a druga smjena za III, V i VI razred biće organizovana od 10.15 do 13.30 časova. Peti razred će tri puta nedjeljno imati pretčas od 9.30 sati, a VI razred u zavisnosti od rasporeda može završavati jedan ili dva časa kasnije.

Treća smjena, od 13.30 do 17 (17.45 ili 18.30 u zavisnosti od rasporeda časova) planirana je za VII, VIII i IX razred.  

“Jasno je da i ovaj model organizacije sa sobom nosi svoje nedostatke, međutim, kako u školi imamo 24 učionice, sada će u svakoj smjeni biti između 20 i 24 odjeljenja, tako da nećemo imati problema sa fiskulturnom salom kao do sada,   a za poslednju smjenu će biti vraćena kabinetska nastava što će povećati kvalitet nastavnog procesa. Pomjerajući starije razrede popodne, nećemo imati “prazan hod” između smjena i mlađi ne zavise od njihovog rasporeda časova. Takođe, neće biti ni jedno odjeljenje koje će svakog dana završavati u 18.30, taj termin će biti samo kada imaju pun fond časova po rasporedu, što za mlađe nije bilo moguće”, navodi se u poruci direktorke OŠ Oktoih.

Dodaje da, iako ni starijim učenicima nije popodnevna smjena uvijek odgovarajuća, zbog vannastavnih aktivnosti i učenja, uz bolju organizaciju, sve se može postići.

“Smatramo da je to prihvatljivije nego da učenici od sedam ili osam godina počinju nastavu nakon 15.30, a do tada da ostaju sami kod kuće ili u produženom boravku. Kao roditelj učenika „Vladimir Nazor“ škole, ali i kao prosvetni radnik, apsolutno razumijem vaše nezadovoljstvo, ali molim vas da ovo rješenje sagledate kao najbolje prelazno rješenje, da se svi prilagodimo ove godine i da zajedničkim snagama izvršimo pritisak na sve nadležne institucije da nam u što kraćem roku obezbijede novi objekat”, navela je direktorka u poruci roditeljima.

Članovi Savjeta, koji su nam se obratili povodom najnovije odluke, navode da se Savjet nije izjašnjavao o ovom modelu nastave, iako je njihovo mišljenje uvažena u prva dva slučaja – kada je za dio đaka odlučeno da časove imaju u iznajmljenom poslovnom prostoru ispod Ljubovića, te drugi put kada je za prvake obezbijeđen prostor za časove u Resursnom centru. Prvi predlog roditelji nijesu prihvatili, iako je već bilo došlo skoro do konačne odluke o tome, pa je i vlasnik odbranog poslovnog prostora sa predstavnicima Savjeta i uprave prisustvovao sastanku u Ministarstvu. Savjet je, međutim, prihvatio predlog da prvaci imaju nastavu u Resursnom centru. Na to su potom reagovali roditelja budućih prvaka, čijih predstavnika još nema u Savjetu, koji su povodom ove odluke, organizovali i protest u školskom dvorištu.

Kako je za portal RTCG izjavila direktorka OŠ Oktoih Tanja Leković, svjesni problema i neophodnosti što hitnijeg rješavanja, neposredno po stupanju na funkciju, od oktobra 2021. godine, uprava škole se u više navrata obraćala Ministarstvu.

“Situacija iz godine u godinu postaje sve ozbiljnija i u narednim godinama očekujemo porast broja učenika tako da smatramo da je krajnje vrijeme da se počne sa konkretnim potezima”, kazala je Leković.

Ona je saopštila da Oktoih ove godine ima oko 1.900 učenika raspoređenih u 69 odjeljenja, a raspolažu sa 24 učionice.

“Dosadašnji model nastave gdje su VI, VII, VIII i IX razred bili u prijepodnevnoj smjeni nije moguće organizovati jer ta četiri razreda broje ukupno 27 odjeljenja pa bi u svakom trenutku nedostajale tri učionice. Tome moram dodati da u postojećim uslovima nema kabinetske nastave, da je kabinet informatike izmešten u dvije manje, pomoćne, učionice, kao i da stručni saradnici nemaju svoje prostorije za rad”, pojašnjava Leković.

Kazala je da se od prvog rješenja – iznajmljivanja poslovnog prostora odustalo zbog nezadovoljstva roditelja, a kao alternativno rješenje Ministarstvo je predložilo da novoupisani učenici I razreda nastavu pohađaju u prostorijama Resursnog centra Podgorica.

“Pri tom bi morali formirati veći broj odjeljenja sa manjim brojem učenika zbog veličine učionica, a nastava bi počinjala u 13 i 30. Kako je po zakonu obavezno učenicima I razreda omoguciti jutarnje čuvanje to bi u praksi značilo da bi šestogodišnjaci u školi boravili od 7h do 16h”, objašnjava Leković za portal RTCG.

Dodala je da, osim toga, nijesu ni dobili precizne informacije koliko godina bi ti učenici pohađali nastavu u tim prostorijama, i da li bi prilikom povratka u matičnu skolu morali ponovo da se pregrupišu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply