Početak izgradnje vrtića u Baru u prvim mjesecima iduće godine

Nakon više od pet godina od postavljanja prvog kamena temeljca za izgradnju novog vrtića u Baru, objekat koji je prijeko potreban najvećoj crnogorskoj primorskoj opštini počeće da se gradi početkom 2024. godine. To je Primorskom portalu potvrđeno u Ministarstvu prosvjete Crne Gore.

Novo najbolje idejno arhitektonsko rješenje za objekat vrtića u Baru odabrano je u januaru 2022. godine. Tender za odabir projektanta za izradu glavnog projekta vrtića u Baru je, kako je potvrđeno u Ministarstvu prosvjete, u toku i vrlo brzo očekuje se odabir projektanta kako bi se počelo za izradom projekta.

“Nakon izrade glavnog projekta i raspisivanja tendera za odabir izvođača, možemo očekivati početkom 2024. godine početak radova na njegovoj izgradnji”, saopšteno je Primorskom portalu u Ministarstvu prosvjete.

Problem prebukiranosti Javne predškolske ustanove „Vukosava Ivanović Mašanović“ eskalirao je početkom ove školske godine, kada je „ispod crte“ ostalo oko 200 barskih mališana, od upisanih 1.364. Lista čekanja konačno je riješena sredinom februara, kada su adaptirane prostorije u VJ Pužić Veseljko. Ranije je uprava vrtića adaptirala i prostorije bivše uprave, gdje se sada nalazi VJ Pčelica.

Novi vrtić biće izgrađen nedaleko od Srednje stručne škole i OŠ Jugoslavija, čime će dugoročno biti riješen problem nedovoljnog kapaciteta vaspitnih grupa, budući da je idejnim rješenjem, koje potpisuje podgorički BIRO 81000 predviđena izgradnja objekta kapaciteta 354 djece, kroz planiranih 8 jasličkih i 11 vrtićkih grupa. Autorski tim rješenja čine Dušan Đurović, Ivan Jovićević, Ksenija Gomilanović, Olivera Mirković i Denis Tahirović.

“Ideja je bila stvoriti objekat koji može da postane sveobuhvatni edukator, prostor okupljanja – u najoptimističnijem scenariju šire društvene zajednice. Hronologija dešavanja vezana za ovaj vrtić, svojevrsna „eko svijest“ proistekla sječom čempresa u dvorištu gimnazije – mjestu prvobitno određenom za izgradnju vrtića – generiše optimizam. U tom smislu, objekat je svojevrsni nastavak te svijesti – on je duboko lokalan, „eko objekat“ u pogledu koncepta, funkcije i materijala – ne može biti nigdje drugo osim u Baru, i osim na ovoj lokaciji”, kazali su ranije za Primorski portal autori idejnog arhitektonskog rješenja.

Izgradnja novog vrtića u Baru definisana je kao jedan od prioritetnih projekata i ugovorom Ministarstva prosvjete sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope.

Kao prvobitna lokacija za izgradnju novog objekta JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ određena je parcela u dvorištu Gimnazije „Niko Rolović“ i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, a u neposrednoj blizini Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“. Kamen temeljac položili su 15. oktobra 2018. godine tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Bila je planirana izgradnja objekta površine od skoro tri hiljade metara kvadratnih, za smještaj 370 djece. Ugovor o izvođenju radova potpisan je 12. oktobra 2018. godine, a kamen temeljac postavljen je pet dana kasnije. Ugovorena vrijednost radova bila je dva i po miliona eura.

Do prekida radova došlo je nakon vešesedmičnih protesta građana, nezadovoljnih odabirom lokacije.

Izvor: Primorski portal

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply