Adžić: U ovom trenutku nemamo kapaciteta za angažovanje školskih policajaca

Foto: Dan

Angažman školskih policajaca iziskuje ogroman broj novozaposlenih i resurse. Trebalo bi više od hiljadu službenika i u ovom trenutku nemamo kapaciteta za to, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, komentarišući problem vršnjačkog nasilja.

On je ocijenio da je policija krajnja instanca koja bi trebalo da se bavi ovim problemom.

“Kada je vršnjačko nasilje u pitanju najviše optužbi čujem na račun policije koja je krajnja instanca koja bi trebalo da se bavi time. Mnogo značajniju ulogu bi trebalo da igraju porodica, obrazovni sistem i institucije koje bi trebalo da se bave socijalnom politikom. Na kraju je ta kaznena politika policije i nadležnih tužilaštava”, ocijenio je Adžić gostujući na Adria TV.

Rekao je da je problem u sistemu koji je “nakaradno postavljen više od 30 godina”.

“Glavni prostor dobijaju one najnegativnije pojave gdje svaka vrsta svađe među djecom poprimi karakter nacionalnog ili vjerskog karaktera – a što u najvećem broju slučajeva nije kontekst”, ocijenio je Adžić.

Smatra da ta količina negativnosti koja se plasira građanima prouzrokuje nezadovoljstvo.

Rekao je da je kao ministar unutrašnjih poslova raspoložen da delegira ljude koji bi se bavili problemom vršnjačkog nasilja, ali i istakao da angažman školskih policajaca iziskuje ogroman broj novozaposlenih i ogromne resurse.

“Trebalo bi preko hiljadu službenika i u ovom trenutku nemamo kapaciteta. I druge zemlje su za to našla alternativna rješenja”, dodao je Adžić.

Smatra da bi to mogle da budu vrste službi unutar samih škola koje bi se bavile bezbjednošću.

Odgovorajući na pitanje da li je otac jednog od nasilnika inspektor Aždić je rekao da je to irelevantna činjenica.

“To ne predstavlja bilo kakvu smetnju ili prepreku da se u odnosu na ta lica preduzmu radnje”, poručio je on.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply