Montefarm: Vakcina protiv hepatitisa B stiže tek u septembru

U domovima zdravlja ponovo nema vakcine protiv hepatitisa B, koju djeca prema kalendaru obavezne vakcinacije dobijaju u tri doze tokom prve godine, a očekuje se da je zdravstvene ustanove dobiju tek u septembru.

Prema informacijama iz Montefarma, uprkos njihovom nastojanju da se vakcine obezbijede na vrijeme, raspisivanjem tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i u zakonskom roku povremene nestašice su neminovne.

„Takav je slučaj i sada sa vakcinom protiv hepatitisa B, jer je ponuđač na posljednjem tenderu garantovao isporuku za četiri mjeseca i to je bio najbliži mogući datum, što opet zavisi od proizvođača. Montefram vrši redovnu nabavku vakcina za djecu i odrasle, kao i njihovu distribuciju“, naveli su za Dan iz Montefarma.

Prema najavama dobavljača očekuju da će vakcina ditevaksal za starije od sedam godina biti nabavljena sredinom juna, a hepatitis B za djecu – za četiri mjeseca, odnosno tek u septembru. Manju količinu vakcine BCG zdravstvene ustanove će dobiti sredinom maja.

„Kada je riječ o OPV vakcini . više se neće proizvoditi postojeći oblik, već će je mijenjati IPV, ista vakcina, ali drugog oblika. OPV se primjenjivala oralno, dok se IVP primjenjuje intramuskularno. Tenderska procedura oko nabavke IPV je završena i očekujemo isporuku veće količine početkom maja“, ističu iz Montefarma.

Iz te ustanove kažu da su o problemu sa isporukama vakcina obavijestili nadležne institucije.

„O svemu navedenom Montefarm je obavijestio sve javne zdravstvene ustanove u kojima se vrši imunizacija djece, kao i Ministarstvo zdravlja. Povremena nestašica vakcina koje se nalaze u kartonu redovne imunizacije djece ne može biti životno ugrožavajuća. Ove vakcine namijenjene su stvaranju dugoročnog imuniteta, te se nekad odlaže redovna vakcinacija ako pedijatar procijeni da je iz nekog zdravstvenog razloga potrebno odložiti njihovu primjenu“, kažu iz Montefarma.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply