Koje eUsluge bi trebalo uvesti u oblasti socijalne zaštite?

Udruženje Roditelji vas poziva da odgovorite na nekoliko pitanja kako bismo dobili informacije o tome koje elektronske servise bi, prema vašem mišljenju, trebalo uvesti u oblasti socijalne i dječje zaštite.

Digitalizacija usluga iz tog resora, kako je najavljeno, tek predstoji i za sada nema dostupnih elektronskih servisa, čak ni kada je riječ o prijavi za naknadu na osnovu rođenja bebe ili za dječji dodatak. Važno je da nam ukažete na to koje biste eUsluge željeli da imate na raspolaganju.

...
Loading

Udruženje Roditelji planira u narednom periodu da sprovede niz aktivosti koje treba da rezultiraju uspostavljanjem elektronskih usluga i servisa za roditelje, kroz projekat Roditelji na dnevnom redu. Na taj način, oni će moći da na brži i jednostavniji način koriste usluge prvenstveno zdravstvenih i obrazovnih ustanova, ali i da se upoznaju sa pravima koje imaju i procedurama. Roditelji će imati priliku da predlože uvođenje elektronskih servisa koji bi im bili korisni, kao i poboljšanje postojećih.

Mreža je formirana u okviru projekta ICEDA (Povećanje građanskog angažmana na polju digitalne agende), i trenutno je čini  devet organizacija.

Imajući u vidu da postojeće e-usluge nijesu dostupne svima, ali i da postoji potreba za dodatnim pojašnjenjima, njihovom promocijom i poboljšanjem, udruženje Roditelji će izraditi jedinstveni e-vodič sa podacima i opcijama namijenjenim roditeljima. Dio vodiča će se odnositi na usluge koje već postoje u javnim ustanovama, a tiču se ostvarivanja roditeljskih prava, kao i procedura. Drugi dio vodiča će poboljšati pristup informacijama, naročito kada je riječ o uslugama iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

Cilj ICEDA projekta je povećanje upotrebe e-usluga i omogućavanje svim građanima regiona da iskoriste benefite digitalne transformacije. Sprovode ga Fondacija Metamorfosis (Sjeverna Makedonija), Open data Kosovo (Kosovo), Akademija za eUpravu (Estonija), CRTA – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Srbija), NVO 35mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft (Albanija).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply