Iduće sedmice o dužini časova, nastava uz poštovanje epidemijskih mjera

Radna grupa za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa, koju je formiralo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, napraviće u narednom periodu procjenu koji model dužine časova je najbolji kako za učenike, tako i za nastavnike i roditeljе. Nastava će se, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, odvijati uz poštovanje epidemijskih mjera Instituta za javno zdravlje.

Iz resora prosvjete su objasnili da je, na osnovu izvještaja o epidemijskoj situaciji i preporuka Instituta koje su dobili, stav ostao isti – da predstojeća školska godina počne 1. septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru.

“Shodno procjeni epidemije, imamo i dvije verzije nastavnih programa, dužu – za trajanje časa 45 minuta i kraću, sa sažetijim ishodima učenja – za trajanje časa 30 minuta”, navodi se u saopštenju.

Članovi Radne grupe su predstavnici Ministarstva, Ispitnog centra, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, udruženja Roditelji, udruženja NARDOS, Instituta za javno zdravlje i Unije srednjoškolaca. Juče održanom sastanku prisustvovali su i predstavnici CG Alternativa, NVO Prosvjetna zajednica i Društva defektologa Crne Gore.

“Na sastanku Radne grupe, diskutovano je o više modela nastave, dužini trajanja časa, varijanti online nastave, preporukama o nošenju maski, načinima praćenja nastave kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju, uticaju pandemije na izolovanost djece, i mnogim drugim temama. Naredni sastanak je zakazan početkom sljedeće nedelje, kada će svi članovi Radne grupe iznijeti prijedloge, sugestije i mišljenja. Nakon njihovog razmatranja, planirano je donošenje konkretnih rješenja”, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, dodajući da su preporuke UNICEF – a i Svjetske zdravstvene organizacije da škole budu posljednje ustanove koje bi trebalo da se zatvore ukoliko dođe do pogoršanja epidemijske situacije.

U saopštenju se ističe da će, ipak, s obzirom na neizvjesnost epidemijske situacije, Ministarstvo, kao i do sada, slijediti preporuke Instituta za javno zdravlje, kao institucije nadležne za ovu oblast, prioritetno vodeći računa o zaštiti zdravlja djece i zaposlenih.

Dodaje se da su u tom resoru, ukoliko dođe do uvođenja još restriktivnijih mjera, spremni i za najnepovoljniji scenario, a to je prelazak na online nastavu. Podsjetili su da su snimljena 8.302 nastavna sadržaja za osnovne škole u gotovo stoprocentnoj zastupljenosti predmeta, a velikim dijelom i za srednje škole.

“Sve pripreme za početak školske godine 1. septembra,  Ministarstvo realizuje zajedno sa vršiocima dužnosti direktora škola. Trenutno su u toku provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima. Odjeljenja u svim osnovnim školama, kao i u većini srednjih su formirana”, saopštili sui z Ministarstva, uz napomenu da su roditelji njihovi najveći saveznici, jer su upravo oni ti koji su svojoj djeci objasnili opasnost od pandemije i uputili ih da koriste dezinfekciona sredstva, drže distancu, ne razmjenjuju flašice sa vodom  i primjenjuju sve mjere kako bi zaštitili sebe i bližnje.

“Naravno, u svemu ovome ne smijemo zanemariti i nemjerljiv trud profesora i nastavnika”, zaključili su iz Ministarstva prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply