Više od 200 romske djece još čeka prevoz do škola

Nakon više od mjesec dana od početka školske godine prevoz za više od 213 romskih đaka u Podgorici još uvijek ne funkcioniše. Samo dvije škole – “Božidar Vuković Podgoričanin” i “Vuk Karadžić” imaju organizovan prevoz, a za ostalih pet koje pohađaju romski učenici taj problem nije riješen. Roditelji su zabrinuti što djeca ne mogu redovno da idu u školu i plaše se da će to uticati na njihov uspjeh. Iz Ministarstva prosvjete i škola nema odgovora kada će prevoz početi.

Aslan Beriša,  jedan je od roditelja čije dijete ne ide redovno u školu zbog problema sa prevozom, kaže da je njegova kćerka Fatmira učenica trećeg razreda OŠ Oktoih.

“Nemam mogućnosti da vozim kćerku u školu. Kad imam vremena ja je vozim, ali kad nemam nema ko da je vozi. Evo danas ona nije bila u školi. Ja je povezem dva dana, a ostalim danima ne ide u školu. Zato bih volio da što prije počne prevoz”, kaže Beriša.

Dodaje da ni on, a ni mnogi drugi roditelji, ne mogu sami da plate taksi prevoz za djecu, a u gradskom autobusu nije bezbjedno da ih ostave bez pratnje.

“Žao mi je što druga djeca ne idu u školu i ostaju kući jer njihovi roditelji nemaju mogućnosti da ih šalju u školu. Nemaju novca da plate prevoz svaki dan”.

Kako smatra Beriša, ovakva situacija sa prevozom negativno će se odraziti na uspjeh u školi.

“Ne znam da li će djeca da ponavljaju ove godine što ne idu redovno u školu. Hoće li dobiti ocjene i šta će biti sa njima”.

Kao roditelj svjestan je značaja obrazovanja i redovnog pohađanja škole pogotovo kada su u pitanju romska i egipćanska djeca, a neredovan odlazak u školu, kako je kazao, teško pada i njima.

Da djevojčica Fatmira nije usamljen primjer pokazuje i porodica Ismaila Šote iz neformalnog naselja kod Gradske deponije u Podgorici. Ni njegova kćerka ne može redovno da ide u školu zbog neorganizovanog prevoza. Osim prevoza za ovu porodicu izazov predstavlja i nedostatak električne energije,  što onemogućava praćenje online nastave. Šota kao i mnogi roditelji nema prave informacije o početku organizovanog prevoza učenika.

“Niko ne zna da kaže kada će prevoz početi. Razgovarao sam sa učiteljicom. Ni ona ne zna. Trenutno za više škola nema prevoza. Kod kuće nemamo uslova za praćenje nastave. Nemamo struju, pa kćerka ne može da prati ni nastavu preko interneta. Ponekad je ja povedem u školu. Brat mi ima auto, pa od njega pozajmim”, priča za RomaNet Šota.

U potrazi za informacijom zbog čega nema prevoza i kad će biti organizovan, RomaNet se obratio Ministarstvu prosvjete i OŠ ”Savo Pejanović”, ali odgovor nijesu dobili.

Da problem prevoza postoji i da je nezaodovoljstvo roditelja i učenika veliko, potvrdila je i koordinatorka ženske RAE mreže Prva iz Podgorice Šejla Pepić.

“Od kada je počela školska godina, djeca su skroz isključena iz školskog sistema. Preko 90 odsto roditelja i djece mi se obratilo sa pitanjima što da rade, kada će početi prevoz i kako će uopšte nadoknaditi ovaj period koji su propustili”, rekla je Pepić i dodala da se postavlja pitanje kako će djeca uopšte biti ocjenjivana i da li uopšte ima osnova za to s obzirom da od početka školske godine nijesu uopšte pohađala nastavu.

“Roditelji učenika nijesu u mogućnosti da plaćaju prevoz svojoj djeci. To je veliki problem. Iako se prethodnih godina radilo na suzbijanju predrasuda i diskriminacije prema romskoj djeci, ona trenutno nijesu uključena u obrazovni proces koji bi trebao da bude obavezan”, istakla je Pepić.

Duška Šljivančanin iz kancelarije Ombudsmana je saopštila da je ova institucija pokrenula postupak utvrđivanja povrede prava djeteta u konkretnom slučaju i da će u zavisnosti od radnji i mjera koje državni organi preduzimaju ili ne preduzimaju donijeti mišljenje sa eventualnim preporukama u cilju prevazilaženja aktuelne situacije. Cilj je  obezbjeđivanje uslova za dostupnost obrazovanja za svu djecu.

Prevoz za romske učenike u sedam gradskih škola u Podgorici i ranijih godina je na početku bio problematičan.

Nevenka Kapičić, projekt koordinatorka u NVO Koračajte sa nama – Phiren amenca za RomaNet kaže  da je ova organizacija u neprekidnoj komunikaciji sa školama na teritoriji Podgorice još od septembra.

“Pratimo početak školske godine i izostanak prevoza đaka romske i egipćanske zajednice, koji je uporni dugogodišnji problem. Dobili smo potvrdu od pet podgoričkih osnovnih škola da prevoz nije počeo i da već četiri sedmice za redom upisani đaci romske i egipćanske zajednice uopšte ne dolaze na nastavu. U pitanju su škole Oktoih, “Savo Pejanović”, 21.maj, “Vladimir Nazor” i “Marko Miljanov”, kazala je Kapičić.

Jedini vid nastave koji đaci imaju je, kaže ona, povremeno slanje nastavnih listića putem saradnika za socijalnu inkluziju, što je nedovoljno i neprihvatljivo.

„U školama su počele i provjere znanja, a đaci iz romske i egipćanske zajednice još nijesu ni počeli da pohađaju nastavu. Na osnovu čega treba valorizovati njihovo znanje, kada se država nije potrudila da obezbijedi uslove da ga uopšte i steknu”, pita Kapičić.

Prema njenim riječima, škola Oktoih čak nema ni dodijeljenog saradnika za socijalnu inkluziju koji bi značajan doprinos dao u ovoj situaciji, iako su slali upit Ministarstvu prosvjete.

Izvor: RomaNet

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply