Roditelji koji imaju simptome da ne šalju djecu u školu

Među učenicima hercegnovskih škola ima i onih koji pohađaju nastavu iako njihovi roditelji čekaju rezultate testa na koronavirus. Zbog takvog neodgovornog postupka roditelja, iz OŠ “lija Kišić” u Zelenici apelovali su danas na sve koji su se testirali i čekaju rezultate da djecu ne šalju u školu. Za razliku od osnovnih škola, gdje je određen broj djece zbog obolijevanja u užoj porodici izolovan, u JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa ni kod đaka ni kod profesora.

“Imamo problem sa roditeljima koji su se testirali, al i dalje šalju djecu u školu. Čim osjete prve simptome, ne bi trebalo da djecu šalju u školu, nego da obavijeste školu kako bi im se obezbiejdila online nastava. Imamo djecu u izolaciji koja dolaze iz zaraženih porodica, ali onog trenutka kada se roditeljima potvrdi test, ta djeca više ne dolaze. To su stvari na koje škola ne može da utiče, ali apelujemo na roditelje da to ne rade”, ističe Mirković.

Kako je kazala, u toj školi nema nijedno zaraženo dijete, ali je trenutno u izolaciji četvoro, jer su članovima porodice nalazi potvrđeni. Riječ je o dvoje djece koja su išla u školu i dvoje koja pohađaju nastavu online.

Prisustvo korona virusa potvrđeno je sinoć jednoj nastavnici u OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj, koja sprovodi nastavu online putem. Direktorka te škole Jarmila Radović je kazala da nastavnica proteklih dana nije dolazila ni na konsultacije, već su je mijenjale kolege.

“Imamo sedam učenika koji su u samoizolaciji, s obzirom da je u užoj porodici potvrđena COVID infekcija. Riječ je o đacima koji nastavu pohađaju online, osim jednog učenika koji nastavu pohađa u područnoj jedinici u Baošićima, ali on je već 7 dana u izolaciji, tako da u tom odjeljenju nemamo više nijedan slučaj infekcije”, obrazložila je Radović.

U najvećoj OŠ “Dašo Pavičić” na Toploj početkom nastavne godine jednoj učiteljici bio je pozitivan test na COVID, ali ona privodi kraju period samoizolacije. Direktor škole Branislav Krečković je kazao da među učenicima nema inficiranih, osim u porodicama.

“Kod roditelja jednog učenika potvrđena je infekcija, za roditelje četiri ostala učenika čekamo rezultat i ti učenici naravno ne pohađaju nastavu”, precizirao je Krečković.

U OŠ “Milan Vuković” nema nijednog potvrđenog slučaja korone kod djece koja pohađaju nastavu u školi.

“Učenik V razreda testiran je i nalaz mu je negativan, ali već deset dana ne ide u školu, s obzirom da je jednom od roditelja test bio pozitivan”, kazao nam je direktor škole Siniša Brajović.

On je dodao da se za učenicu VII razreda čeka nalaz testa, ali ona svakako pohađa nastavu online.

“Imamo još 2 ili 3 slučaja gdje roditelji imaju koronu, djeca su u izolaciji, ne idu u školu i čekamo rezultate”, dodao je Brajović.

U JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” do sada nijesu imali potvrđenih slučajeva infekcije ni kod učenika niti kod profesora. To je potvrdio direktor Momir Dragićević. Početkom godine jedan učenik IV razreda bio je u izolaciji zbog infekcije kod roditelja, kao i dva učenika – člana VK Jadran koji su takođe bili u izolaciji sa ostatkom reprezentacije, ali nijesu bili pozitivni na COVID.

Inače, u svim obrazovnim ustanovama nakon završetka nastave u petak, šalju se izvještaji o eventualnim slučajevima infekcije Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje.

Izvor: Radio Jadran

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply