U narednih mjesec analiziraju stanje pa saopštavaju predlog

Javna predškolska ustanova “Đina Vrbica”u narednih mjesec neće mijenjati režim rada unutar vrtićkih jedinica, a taj period će iskoristiti za analizu stanja i ponašanja djece, nakon čega će definisati predlog izmjena o kojem će se nakon toga izjasniti upravni odbor.

Pojašnjavaju da njihov inicijalni predlog podrazumijeva povećanje razmaka između obroka odnosno da doručak bude organizovan između 8:30 i 9 sati, umjesto sadašnjih oko 9, užina u 11, a ručak bude oko 13 časova.

Kažu da je ideja bila i da samo u starijim grupama spavaju ona djeca koja budu željela, dok bi ostala iz starijih grupa provodila vrijeme u mirnim aktivnostima. To znači, dodaju, promjenu režima odmora i spavanja prvenstveno na starije grupe. U srednjim grupama eventualno bi mogla postojati ta mogućnost, ali samo u slučajevima izričitih zahtjeva i saglasnosti roditelja, navodi uprava ove podgoričke javne predškolske ustanove.

“Jasno je da ćemo,  obzirom da je ta stavka u javnosti izazvala najviše dilema, saslušati, kao i do sada, sve što je sugerisano na tu temu i uz informacije iz samih vrtića i mišljenja stručnjaka, napraviti konačni predlog za Upravni odbor. O svemu će naravno roditelji biti blagovremeno informisani”, najavljuju u saopštenju.

Napominju da su njihovi predlozi u najboljem interesu djece, da se poklapaju sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kao i da su prethodnih godina dolazili upravo od roditelja i roditeljskih udruženja.

“Nema sumnje da je jedina ispravna ona odluka koja je proizvod stava kako uprave, tako i drugih uključenih strana, pa ćemo u narednom periodu komunicirati sa javnošću na ovu temu, kao i roditeljima djece koja pohađaju ustanovu”, najavili su iz „Đine Vrbice“.

Dio roditelja nije zadovoljan ovom odlukom zbog čega je posljednjih dana negodovao zbog nekoliko razloga, a prvi je činjenica da jedinice ove JPU nemaju dovoljno prostora i da su grupe prebukirane zbog čega sumnjaju da će ovaj model moći da se uspješno realizuje. Takođe se pitaju šta će se dešavati sa djecom kojoj se prispava u toku mirnih aktivnosti, a interesuje ih i da li će novi raspored značiti da djeci koja spavaju biti pomjereno vrijeme spavanja jer  će ručak biti od 13 sati.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply