Nagrada za kampanju Birajmo šta gledamo

Globalno udruženje medijske pismenosti, koje vodi UNESCO u saradnji sa Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija i međunarodnom mrežom univerziteta, dodijelilo je nagradu medijske pismenosti predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori za kampanju Birajmo šta gledamo i inicijativu UNICEF-ovih volontera – mladih reportera.

Kako navode iz UNICEF-a Crna Gora, preko 70 inicijativa medijske pismenosti iz cijelog svijeta se takmičilo za ovu prestižnu nagradu koju su prethodnih godina dobili Sorbona Univerzitet u Parizu, Centar medijske pismenosti SAD-a, Centar medijske pismenosti u Kanadi, itd.

„S ponosom smo primili ovu nagradu. Ovo je druga kampanja UNICEF-a u Crnoj Gori koja je dobila međunarodnu nagradu – prije tri godine to je bio slučaj sa kampanjom Govorimo o mogućnostima. Crna Gora je mala zemlja u kojoj UNICEF uspješno sprovodi inovativne inicijative poput mladih reportera i radujemo se što su one prepoznate kao globalni modeli dobre prakse“, ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Nagradu je na otvaranju Globalne konferencije medijske pismenosti, čiji su domaćini Univerzitet u Geteborgu i Švedski nacionalni komitet UNESCO-a, u ime UNICEF-ovog tima u Crnoj Gori primila koordinatorka za komunikacije Jelena Perović.

Ona je na konferenciji predstavila ključne nalaze istraživanja kampanje medijske pismenosti u Crnoj Gori i njene dosadašnje rezultate.

“Aktivno učešće mladih i naučna zasnovanost njihovih aktivnosti u kampanji medijske pismenosti ključni su faktori uspjeha koji su doprinijeli da UNICEF Crna Gora dobije prestižnu globalnu nagradu medijske pismenosti ove godine”, kazali su iz UNICEF-a Crne Gore.

Navode da je ove godine ukupno šest inicijativa dobilo ovu nagradu, a pored UNICEF-a Crne Gore, nagrađeni su naučni časopis medijske pismenosti Comunicar iz Španije, NewsWise inicijativa medijske pismenosti za djecu uzrasta 9-11 godina koja se sprovodi u Velikoj Britaniji uz podršku Guardian Fondacije i Google, eskperti medijske pismenosti Frank Baker i Alexander Fedorov i Palestinsko udruženje mladih Pyalara.

UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri ključni su glasnogovornici kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo koju su UNICEF i Agencija za elektronske medije pokrenuli u Crnoj Gori u februaru 2018. godine u cilju promocije medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenjem kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanjem kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

U okviru ove kampanje, mladi reporteri su zajedno sa UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Antonijem Pušićem alias Rambom Amadeusom napravili pjesmu i spot medijske pismenosti i organizovali niz događaja za medije i građane. U saradnji sa javnim servisom, pokrenuli su prvi TV dnevnik Wadada Crna Gora koji mladi prave za svoje vršnjake, kao i objavili brojne blogove na međunarodnom blog portalu za mlade Voices of Youth i crnogorskom portalu Vijesti.

Kako navode iz UNICEF-a Crna Gora, svaki drugi građanin Crne Gore do sada je primijetio ovu kampanju i njihove volontere – mlade reportere.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply