Strazbur odbacio 70 žalbi majki, punomoćnik tvrdi zbog tehničkih razloga

Evropski sud u Strazburu odbacio je je kao neosnovane 70 predstavki majki sa troje i više djece iz Crne Gore, koje su se žalile zbog umanjenja naknada, saopštila je zastupnica Crne Gore u Strazburu, dok punomoćik majki tvrdi da je do toga došlo zbog tehničkih propusta u prijavama.

Zastupnica Crne Gore u Strazburu pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavlićić vjeruje da će se na isti način odlučivati i o ostalim predstavkama u tom slučaju.

“Evropski sud je u junu 2019. već u 70 predstavki odlučio. Evropski sud je takve predstavke odbacio kao neprihvatljive, proglasivši ih kao očigledno neosnovane”, kaže Pavličić za RTCG. Očigledno neosnovane znači, kako je pojasnila, da je sud iz spisa predmeta utvrdio da nema postupka protiv države.

Prema njenim riječima, to je konačna odluka suda, protiv koje nije predviđena žalba.

Punomoćnik majki Budimir Minić kaže da je zbog zauzetosti proslijedio majkama tipski formular, koji je trebalo da popune ličnim podacima i da je tu došlo do grešaka.

“Radi se o neukim osobama, koje su propustile da se protpišu na oba mjesta u prestavci. Sud u Strazburu insistira na svakoj sitnici”, kaže on.

On u narednom periodu očekuje duplo više prestavki.

“U fazi prethodnog ispitivanja sud je odbacio, koliko ja znam 10 – 15 predstavki, ostale idu državi na izjašnjenje, nakon toga znaće se kakve su šanse za oavj dio predmeta”, pojašnjava Minić.

Bivše korisnice naknada su odlučile da ostvarivanje prava zaštite pred Sudom za ljudska prava u Strazburu jer u tome nijesu uspjele u crnogorskom Upravnom, Vrhovnom i pred Ustavnim sudom.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina.

Odlukom Vlade, naknade su 1. januara 2017. godine umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, da bi u junu prošle godine i definitivno bile ukinute. Oko 21.000 žena bile su korisnice ovih naknada.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply