Radionice za 540 djece, kontinuirana podrška za 91

U Igračkoteci i Razvojnom centru u Podgorici, u prošloj godini realizovano je 190 besplatnih radionica, a ukupno je učestvovalo 540 djece koja su u prosjeku prisustvovala aktivnostima po tri puta.

Radionica je u odnosu na prethodnu godinu bilo više za četvrtinu, a uvedeno  je čak 50 novih radionica u odnosu na posljednje dvije godine. Radionice je realizovalo 85 dobrovoljnih aktivista odosno volontera.

Biblioteka igračaka je bogatija za 188 novih porodica koje su se učlanile u prethodnoj godini i sada ukupan broji iznosi 495 korisnika. Korisnici su igračke iznajmili 1.426 puta u prošloj godini, te je od otvaranja Igračkotke ukupno 5.198 razduženih igračaka.

Programom podrške pri učenju bilo je obuhvaćeno 46 djece s kojima je na savladavanju školskog gradiva radio 31 dobrovoljni aktivista. Ukupno realizovanih časova je bilo 588.

U okviru programa Učionica Družionica, djeca kojoj je potrebna podrška u rastu i razvoju i obrazovanju, su uz pomoć volontera, svake subote od 9 do 15 sati, vježbala gradivo iz škole s kojim imaju poteškoće, i učestvovala u raznim kreativnim, edukativnim i psihološkim radionicama, igrala se i družila. U cilju što kvalitetnijeg pristupa djeci kao i zbog većeg broja djece koja su uključena u ovaj program, u decembru je uvedena i treća smjena, od 15 do 18 sati. U Učionici Družionici bilo je angažovano 35 dobrovoljnih aktivista. U ovaj program, koji pruža podršku u obrazovanju i socijalnoj integraciji, uključeno je 51 dijete uzrasta od šest do 14 godina.

Mališani iz Učionice Družionice dobijaju podršku i od psihologa iz Udruženja psihologa koji kroz radionice sa njima rade na razvoju socio-emocionalnih vještina, slike o sebi, samopouzdanja, društveno prihvatljivom ponašanju, nenasilnoj komunikaciji.

Program Učionica Družionica realizuje se uz pomoć privatnog sektora – kompanije Next auto i Addiko banke. Broj održanih grupnih časova je 331, dok je realizovano 45 kreativnih i 31 psihološka radionica.

Grupa za socijalnu podršku udruženja Roditelji je u toku godine, u saradnji sa drugim organizacijama i firmama, na različite načine pružila neophodnu podršku socijalno ugroženim porodicama.

Zimske jakne je od Societe generale banke dobilo 40 prvaka. Od Alter Modusa 12 porodica je dobilo kompjutere, od čega su četiri porodice iz Nikšića.

Dvije samohrane majke i njihova djeca su imali priliku da po sedmicu ljetuju u jednoj garsonjeri na primorju. Za četvoro djece obezbijeđeni su besplatni treninzi fudbala, a za tri djeteta besplatan boravak u JPU “Đina Vrbica”.

U decembru je podijeljeno 120 novogodišnjih paketića je djeci iz Učionice Družionice i Podrške pri učenju, kao djeci i sa evidencije grupe za socijalnu podršku.

Pomoć u garderobi i obući, ali i igračke, dobilo je 90 porodica. U avgustu je organizovana humanitarna akcija Podijelimo, jer zajedno možemo više zahvaljujući kojoj je za početak školske godine opremljeno 361 dijete iz 167 porodica. Oni su dobili garderobu, pribor za školu i knjige.

U prostorijama Igračkoteke i Razvojnog centra sproveden je projekat Bake i deke za aktivan razvoj koji smo počeli da realizujemo početkom 2018. godine, uz finansijsku podršku Crvenog krsta Crne Gore, Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta. U okviru projekta organizovane su 24 kreativno edukativne radionice u Razvojnom centru i tri međugeneracijske radionice.

Drugi projekat je dio Buddy programa, koji je podržalo Ministarstvo sporta, a kojim je osnivan Omladinski volonterski klub. Omladinski volonterski klub podrazumijeva aktiviranje mladih osoba koje su kroz vršnjačke edukacije o seksualnom reproduktivnom zdravlju prenosile određena znanja i vještine među svojom generacijom.

Rotaract Club Podgorica donirao je 3.000 eura Igračkoteci i Razvojnom centru, koje su prikupili u toku humantarne večeri povodom proslave svog četvrtog rođendana. Sav prihod od donacija, biće usmjeren za opremanje Igračkoteke i Razvojnog centra.

Za Igračkoteku i Razvojni centar održano je i humanitarno veče kratkih formi pod nazivom Radi se o tebi. Tom prilikom obezbijeđene su karte za pozorište za djecu, Mil Pop vaučer za kupovinu, slatkiši, Idea paket hrane i novčane donacije za djecu koja su uključena u program Učionice Družionice.

U saradnji sa Fakultetom Političkih nauka 11 studenata sa smjera Socijalni rad i socijalna politika, odradilo je praksu u trajanju od po tri sedmice. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa radom i aktivnostima Udruženja i Igračkoteke i Razvojnog centar ali i da aktivno učestvuju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply