Nespušteni testis – Kriptorhizam i najčešća pitanja roditelja

djecakimama

Dok dječak raste u maminom stomaku, testisi se razvijaju u njegovom stomaku i do rođenja se duž ingvinalnog kanala spuste u kesice (skrotume). Međutim, nekada se to ne dogodi i beba se rađa sa nespuštenim testisom. Ovo stanje zove se stručno – kriptorhizam.

Koliko je čest nespušteni testis?

Kriptorhizam pogađa približno 30% beba rođenih prije termina i 4% terminske novorođenčadi.

Šta se dešava nakon rođenja sa nespuštenim testisom?

Kod oko polovine ovih beba sa nespuštenim testisom, on se sam spusti u prva 4 mjeseca života, tako da operacija nije potrebna. Ako se to ne dogodi do 6 mjeseci, tretman je neophodan jer nespušten testis može biti oštećen i razlog za strilitet, ali i izvor brojnih drugih problema.

Koji su simptomi nespuštenog testisa?

Nespušten testis ne daje NIKAKVE simptome. On je bezbolan i potpuno neupadljiv. Za njim se mora tragati jer se sam neće ”oglasiti”.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnozu postavi doktor još pri prvom pregledu u porodilištu ili tokom redovnih sistematskih pregleda koji su veoma česti u prvoj godini života.

Kod 7 od 10 dječaka sa nespuštenim testisom, on se ipak tokom pregleda napipa i locira visoko u ingvinalnom kanalu.

Kod 3 od 10 dječaka kojima se testis ne nalazi u kesici (skrotumu), on se ne može napipati ni u ingvinalnom kanalu i izgleda kao da ne postoji.  Kod jednog broja, testis se nalazi u trbuhu, dok neki dječaci zaista nemaju testis jer je  izgubljen još prije rođenja.

Kod nekih dječaka testis povremeno nije u skrotumu, a povremeno se može napipati. Neki dječaci imaju stanje poznato kao retraktibilni testis. Ovo stanje je varijanta normalnog testisa, ali se on povremeno ”povuče” u ingvinalni kanal. Retraktibilni testis se ne liječi, ali je NEOPHODNO uvjeriti se da nije u pitanju nespušten testis.

Liječenje – kada?

Ukoliko se dječaku testis ne spusti do 4 mjeseca života, razmatra se hirurško spuštanje. Intervencija se može izvršiti u uzrastu 4-5 mjeseci, ali svakako do uzrasta 15 mjeseci jer rana intervencija smanjuje rizik od ozbiljnih problema kasnije.

Šta se dešava ako se testis nikada ne spusti?

Spuštanje testisa u skrotum je neophodno iz brojnih razloga:

– temperatura tijela u stomaku je previsoka za tkivo testisa. On gubi sposobnost stvaranja spermatozoida i dolazi do neplodnosti.

– nespušten testis je u velikom riziku za razvoj tumora.

– povećan je rizik od uvrtanja (torzije) testisa oko peteljke i njegovog oštećenja.

– asimetričan, prazan skrotum može biti izvor psiholoških problema kod dječaka.

– ponekad, dječaci sa nespuštenim testisom dobiju preponsku kilu.

Da li je operacija teška?

Operacija koja se stručno zove orhidopeksija zahtijeva par dana boravka u bolnici, a većina dječaka se potpuno oporavi za nedjelju dana.Naravno, ni jedna operacija nije bez rizika.

Šta će biti sa plodnošću dječaka koji je operisan?

Večina doktora vjeruje da če dječak kome je operisan jedan testis imati normalnu funkciju testisa i očuvanu plodnost u odraslom dobu, dok je prognoza lošija za dječake sa oba operisana testisa.

Da lisu potrebne kontrole nakon operacije?

Savjetuje se da se dječaci nakon hirurškog spuštanja testisa kontrolišu kod dječijeg hirurga/urologa više godina.

Dodatni savjeti

Veoma je važno za sve dječake tinejdžere – pa i za one kojima su testisi normalno spušteni, da nauče da obavljaju ”samo-pregledanje” testisa, kao što djevojke i žene uče da pregledaju svoje dojke. Svaki otok ili otvrdnuće, kvržica, bilo šta što se normalno ne napipava treba da se otkrije na vrijeme, jer može da bude rani znak ozbiljnih medicinskih problema.

Izvor: Pedijatar.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Imate li kontakt nekog dobrog djecjeg urologa? Posli bismo privatno, jer se ne mozemo “dogovorit” sa nasom izabranom, ona uporno tvrdi da je lijevi testis “tu”. On jeste tu ali nije spusten, nikad nije u skrotumu, za razliku od desnog koji jeste setajuci, tj nekad se spusti a nekad je u trbuhu… Treba nam savjet strucnjaka da bismo bili mirni. Ili operisali ako treba. Djecak ima 5 godina.

Leave a Reply