U Srbiji od nedavno bolja hrana u porodilištima

Hrana u porodilištima u Srbiji bila je aktuelna tema u toj zemlji posljednjih mjeseci,jer su porodilje na društvenim mrežama objavljivale fotografije obroka koje su dobijale, nakon čega je sajt Bebac.com zatražio od Vlade da obezbijedi kvalitetnije obroke što je i urađeno.

Jelovnici  su prilagođeni smjernicama za unaprjeđenje ishrane koje je izradila radna grupa Ministarstva zdravlja. Trudnice i porodilje sada imaju tri glavna obroka u porodilištu – doručak, ručak, večeru i dvije voćne ili mliječne užine.

Hrana je dovoljna kalorijski i zadovoljene su osnovne potrebe za bjelančevinama, mastima, ugljenim hidratima – glavnim gradivnim materijama koje čine pravilnu i uravnoteženu ishranu. Sada im se, na primjer, za doručak servira čaj, integralni hljeb, kuvano jaje, mladi sir, svježa salata, za ručak pileća supa, pire krompir, šargarepa, piletina, miješana salata, za večeru jogurt, rezanci sa mladim sirom i jaje.

Trudnice i porodilje u Srbiji do skoro su imale oskudne obroke od, na primjer,  pola koluta salame i parčence sira, kašičicu putera i meda ili paštetu sa parčetom hljeba.

O lošoj ishrani pisale su i porodilje u Kliničkom centru Podgorica, o čemu su svjedočile i u okviru inicijative udruženja Roditelji i Dnevnih novina Uvedimo podgoričko porodilište u 21.vijek prije dvije godine, kada  je direktor te ustanove rekao, komentarišući jelovnik da je u pitanju “stvar ukusa”, kao i da tu hranu jedu i svi zaposleni.

Kako se hrane u Njemačkoj, Poljskoj, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama… pogledajte na ovim fotografijama i pišite nam šta ste vi jele u toku boravka u porodilištu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply