PIŠE: Žarko Vučinić, kuvar i nutricionista
Instant proizvod od kukuruza za upotrebu u ishrani ljudi, namijenjen za brzo pripremanje jela.
Dobija se izlaganjem endosperma genetski nemodifikovanog kukuruza djejstvu pare do 150 C, nakon čega slijedi valjanje u listiće koji se osuše, melju i klasiraju. Veličina čestice palente iznosi od 360 – 850 mikrona. Ovako pripremljene čestice omogućavaju brzu apsorpciju vode i jelo može biti pripremljeno za samo 2 minuta.
Palenta sadrži minimum 85% skroba na s.m. i maksimum 8% proteina. Radi boljeg čuvanja proizvoda – vlaga, sadržaj masti i stepen kisjelosti su ispod maksimalnih zakonom utvrđenih limita.
100gr proizvoda prosječno sadrži
Proteini
8,0 g
Masti
0,9 g
Ugljeni hidrati
76,5 g
Energetska vrednost
1470 kJ (346 kcal)
Priprema:
Ugrijati malo vode sa dodatkom sojinog mlijeka, malo soli i maslinovog ullja. Pustiti da prokuva, potom u tankom mlazu dodavati palentu – treba da bude žitka. Obavezno probati ukus i servirati kao što je na slici.
Palenta pripremljena na ovaj način mora biti žitka jer će se još malo sgusnuti kada je skinemo sa šporeta.
Savjet: Po želji možete dodati sitno sjeckane masline, začinsko bilje, sitno sjeckani paradajz i drugo povrće.
Prijatno!