Suđenje osumnjičenom za uznemiravanje djevojčica na Zabjelu još nije zakazano

Još nije poznato kada će biti nastavljen prekršajni postupak protiv muškarca osumnjičenog da je prošle sedmice u blizini Osnovne škole „Oktoih“ na Zabjelu zaustavljao i uznemiravao djevojčice. Njegov advokat na prethodnom suđenju tražio je izuzeće sudije, pa je time omogućeno da se, bez bilo kakve izrečene presude, ovaj dvadesetpetogodišnjak nađe na slobodi, jer, kako kažu u Sudu za prekršaje u Podgorici, nije bilo osnova da se produži pritvor. 

Oni su obavijestili ranije javnost da sudija nije mogao donijeti odluku u ovom predmetu hitne prirode, jer se prvo mora donijeti odluka po zahtjevu za izuzeće.

U izjavi za Pobjedu pojasnili su da u prekršajnom postupku, okrivljeni može biti zadržan sudskom naredbom ako postoji neki od razloga iz člana 166 stav 1 Zakona o prekršajima, ali ne duže od 12 časova, za šta u konkretnom slučaju nije bilo osnova.

Zbog neprimjerenog ponašanje ovog muškarca prijavu policiji podnijeli su roditelji dvije djevojčice, uzrasta deset i osam godina. Za sada nijesu obaviješteni kada će biti zakazano novo ročlište osumnjičenom.

U prvom slučaju, kako su naveli, mladić je 7. decembra u Ulici Buda Tomovića na Zabjelu, oko podna, dok je sjedio u automobilu, oko 11.45 časova zaustavio djevojčicu koja se vraćala iz škole i započeo razgovor sa njom, raspitujući se kako da stigne do OŠ „Vuk Karadžić“. Zamolio ju je da mu navodno pokaže lokaciju na mapi na telefonu. Umjesto toga, kada je prišla, na uređaju je vidjela ekspicitni sadržaj, ali i da je muškarac bio bez donjeg dijela odjeće, kao i da se, sudeći po onome što je prenijela roditeljima, samozadovoljavao. 

Nedugo potom, zaustavio je i jedna osmogodišnjakinju, sa kojom je razgovarao, ispitujući je pritom razne stvari, pa čak i gdje živi.

Na istom mjestu bio i u 7 sati?

Prema tvrdnjama očevidaca, koji žive u blizini mjesta gdje je osumnjičeni zaustavljao djecu, isto vozilo zapazili su tog dana, ali oko 7.15 ujutru. Nastava za učenike od VI do IX razreda te škole počinje u 7.30 sati. 

„Tek kada je saznalo da je neko uznemiravao djecu, sjetila sam se nečeg što je privuklo moju pažnju prethodnog dana, ali ne u 11.45 kada se dogodio prijavljeni slučaj, nego nekoliko sati ranije, baš u vrijeme kada đaci prve smjene idu u školu. Sjedeći na terasi, možda petnaestak minuta nakon 7 sati, primijetila sam to isto vozilo, koje se više puta pomjeralo za po desetak metara. U jednom trenutku, vidjela sam djevojčicu koja je prolazila ispod moje terase, pratila sam je pogledom…Zaustavila se i vidjela sam da razgovara sa nekim ko je sjedio u tom autu“, prisjeća se ova stanarka Ulice Budo Tomović. Ubrzo je iz drugog pravca naišla grupa djece i djevojčica je sa njima nastavila put ka školskoj kapiji.

Roditelji koji su dan kasnije, 8. decembra, došli da sačekaju djecu, u blizini škole su primijetili isto vozilo, a te večeri je osumnjičeni i uhapšen.

U Osnovnom tužilaštvu Podgorica utvrdili su ipak da nema elemenata da se postupak mladića okvalifikuje kao krivično djelo, nego samo prekršajni postupak, odnosno kršenje javnog reda i mira.

Državni tužilac i portparol ODT-a u Podgorici Vukas Radonjić je kazao da „učinilac nije ugrozio ili povrijedio nijedno osnovno ljudsko pravo i slobodu maloljetnica, već je preduzeo radnje kojima na javnom mjestu vrijeđa moral i na nedozvoljen način remeti javni red i mir“.

Apel Vrhovnom državnom tužilaštvu

Zbog velike zabrinutosti roditelja za bezbjednost djece, koja je nedopustivo ugrožena posljednjih mjeseci, udruženje Roditelji se nakon posljednjeg slučaja na Zabjelu obratilo Višem i Vrhovnom državnom tužilaštvu.   

„Podsjećamo na najnovije događaje u toku kojih su djevojčice i dječake, u blizini njihovih škola, pratile odrasle osobe/pokazivale im eksplicitni sadržaj i uznemiravali ih/)nudili prevoz. Te osobe ili uopšte nijesu gonjene nakon privođenja, ili su bili prekršajno kažnjeni kaznom zatvora od dva mjeseca ili čak pušteni na slobodu do zakazivanja novog suđenja. Sve to navodi na sumnju u želju i odgovornost sistema da zaštiti najmlađe stanovnike našeg društva“, upozorili su iz udruženja Roditelji, uz ocjenu da su slične reakcije predstavnika institucija sistema iz roditeljskog ugla vrlo sporne, jer šalju jasnu poruku da bezbjednost naše djece može bilo ko, bilo gdje da pokuša da ugrozi i da za to ili uopšte ne odgovara ili minimalno odgovora, a onda se vrlo brzo nađe na ulici i bude opasnost za druge.

Nadležne u Tužilaštvu su zamolili da se institucije  koje su u njjihovoj nadležnosti sa posebnom pažnjom posvete ovakvim slučajevima i da se obezbijedi sentibilisanost tužilaca za ovakva djela, kako bismo i na taj način slali jasnu poruku roditeljima i djece da će njihova bezbjednost biti prioritet broj 1 u ovoj zemlji.

U dopisu koji je uputilo udruženje Roditelji navodi se da se roditelji pitaju šta treba da se dogodi da bi sistem reagovao adekvatno, prepoznao krivična djela, i osudio one koji žele da ugroze djecu.

„Roditelji se pitaju da li je potrebno da se nekom djetetu desi neki stravični događaj da bismo se osvijestili i počeli da tumačimo zastrašujuća postupanja pojedinaca onako kako im dolikuje. Pitaju se i da li oni treba da preuzmi pravdu u svoje ruke, da bi zaštitili svoju djecu. Moramo da iskažemo i dodatno strahovanje da ove situacije značajno umanjuju povjerenje u institucije sistema i ne šalju poruku potencijalnim počiniocima zlodjela da će odgovarati i biti oštro sankcionisani ukoliko se na tako nešto odluče“, naveli su, između ostalog, iz udruženja Roditelji.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply