Životna drama porodice iz Pljevalja: Vjerovali da niko ne bi razdvojio sestru od brata

Sestra i brat koji su prethodnih godinu i po živjeli zajedno u jednoj pljevaljskoj porodici, jedno od njih zahvaljujući odluci o usvojenju, a drugo hraniteljstvu, možda će već ove sedmice biti razdvojeni. Dvogodišnja djevojčica bi trebalo da bude predata novoj, porodici, za koju je Centar za socijalni rad Berane procijenio da je podobnija, a dječak, koji je stariji od sestre godinu i pet mjeseci, ostaće kod svojih usvojitelja.

„U naš dom dječak je stigao sa tri mjeseca, bili smo prvo njegovi hranitelji. Odmah smo znali da će biti „naš“, bila je to “ljubav na prvi pogled”. Nakon godinu i po dječak je zakonski mogao da bude usvojen, predali smo odmah zahtjev i bili procjenjeni kao podobni usvojitelji. Proces se malo odužio zbog situacije usljed epidemije koronavirusom, pa smo proces završili prvim popuštanjem mjera“, priča majka dječaka, do prije nekoliko dana i starateljka njegove sestre.

Dječak je imao dvije godine kada je i „postao njihov”, a njihovu porodicu ranije su obradovale još neke lijepe vijesti.                 

„Kada smo saznali da je dobio sestru našoj sreći nije bilo kraja. To se desilo u međuvremenu, dok još nije bio okončan proces oko usvajanja dječaka. Razlika između njih dvoje je godina i pet mjeseci. Odmah smo se preko Centra interesovali i za tu bebu“, navodi ona.   

Prisjeća se da su je obilazili dok je još bila u Kliničkom centru, gdje je zbog lošeg zdrastvenog stanja boravila skoro pola godine. Zatim je, kako se prisjeća njena doskorašnja starateljka, djevojčica premještena u Dom Mladost u Bijeloj.

„U maju prošle god uspjevamo i nju dovedemo i dobijamo status hranitelja. Samim spajanjem djece nijesmo ni pomislili da će doći do njihovog razdvajanja. Željeli smo naravno da i nju usvojimo“, priča ova majka. 

Ona i njen suprug su prije nekoliko mjeseci saznali da je nađena “pogodna porodica”za djevojčicino usvojenje.

„U međuvremenu smo predali zahtjev za usvojenje, ni sumnjali nijesmo da će doći do toga. Prije svega smatrali smo da zaista centri rade sve u interesu djece. Razdvajanjem brata i sestre nastala bi nenadoknadiva šteta za njihov dalji psihofizički razvoj“, smatra ovaj par.

Navode da je, kada su saznali da je nađena druga porodica započeli borbu, kada su i predali zahtjev za usvajanje.  

„Mislim da nema vrata na koja nijesmo zakucali, molili, ali odgovora ni od kuda. Naša jedina greška u svemu ovome je ta što smo vjerovali Centru. Kada su bili u posjeti kod nas tražili smo im malo vremena da bi završili suprugovo stalno zaposlenje i bili u potpunosti podobni. Međutim, kada su nas obavijestili da je odbijen taj naš zahtjev, javili su nam i za drugu porodicu“, pričaju ovi usvojitelji.

Žalili su se direktno Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ali kako kažu odgovor nijesu dobili.

„U nezvaničnom razgovoru sa našim advokatom rečeno je da je procijenjeno da nijesmo finansijski podobni, a mogle su se čuti i neistine poput onih da smo odbili djevojčicino usvajanje i još mnogo toga“, navodi majka.

Pita se zbog čega je podobnija porodica koja želi da uzme djevojčicu da bude “sestra nekom drugom” pored rođenog brata.

„Nije nam jasno zbog čega je to tako, niti smo dobili objašnjenje tim povodom. Prošle nedjelje su nas lišili starateljstva, a i to je učinjeno bez posebnog obrazloženja“, ističe ova porodica.

Najavljeno im je da će socijalni radnici i nova porodica već za nekoliko dana doći da uzmu djevojčicu.

Iz Centra za socijalni rad Berana, koji je zadužen za ovaj slučaj, saopšteno nam je da ne mogu dostaviti tražene informacije o ovom slučaju „u skladu sa čl.9 i čl. 150  Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, čl. 13 Zakona  o zaštiti podataka o ličnosti i čl. 136 Porodičnog zakona. Pitanja o ovom slučaju uputili smo i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply