Završeni digitalni udžbenici za prvake

Svi digitalni udžbenici za đake prvog razreda, koji su dopuna standardnoj udžbeničkoj literaturi za skoro sve predmete koje imaju, završeni su i mogu se naći na sajtu www.uci.me.

Udžbenici, sa kojima će uskoro biti pokrivena svaka od 497 učionica prvog razreda u Crnoj Gori opremom koja ih podržava, biće dostupni i u online i u offline režimu.

Izrađeni kroz projekat Ministarstva prosvjete, a u saradnji sa National Geographic i uz podršku kompanije Mtel. Početkom septembra biće završena i mobilna aplikacija, a juče je počela i online obuka ICT koordinatora u osnovnim školama za primjenu ovog projekta.

Udžbenici za prvi razred su digitalizovani sa National Geographic i u saradnji sa jednom od najpoznatijih evropskih i svjetskih izdavačkih kuća Klett, iz Njemačke, i sada u digitalnoj formi sadrže 450 multimedijalnih i interaktivnih sadržaja vrhunske izrade, u skladu s nacionalnim programom nastave i učenja. Izradu ovih udžbenika finansijski je omogućila kompanja Mtel, pa je prva faza Projekta – sama izrada udžbenika, završena bez ikakvog troška iz državnog budžeta, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

Samu internet konekciju za sve učionice osnovnih škola Ministarstvo će obezbijediti iz tekućeg budžeta, a vrijednost projekta je 700 hiljada eura. Ministarstvo će pribaviti i svu potrebnu računarsku i drugu opremu – pametne table i slično kroz saradnju sa Evropskom investicionom bankom, vrijednosti između 4 i 5 miliona eura.

“U Ministarstvu prosvjete tačno znamo kakvu digitalizaciju želimo, imamo dugoročnu viziju, a znajte da to nije ostavljanje djece pred ekranom, već približavanje učenicima sadržaja koji su im do sad bili potpuno apstraktni, uz pomoć savremenih tehnologija. Ovo zato jeste, u pravom smislu, istorijski momenat za obrazovanje. Njime mi ne uvodimo djecu u digitalni svijet, već usmjeravamo njihovu pažnju i vrijeme koje oni inače provode online, na neke edukativne i korisne sadržaje”, kazao je ministar prosvjete, Damir Šehović na prezentaciji udžbenika.

Posebno je ponosan na to što su udžbenici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva digitalizovani u saradnji sa National Geographic i obogaćeni multimedijalnim i interaktivnim sadržajima prema njihovim zahtjevnim standardima kvaliteta. Novi digitalni udžbenici uključuju više od 100 obrazovnih animiranih filmova i video-zapisa odnosno mini-dokumentaraca prilagođenih uzrastu đaka prvaka, preko 300 interaktivnih igara i zadatka, virtualne panorame snimljene u Crnoj Gori, simulacije i druge edukativne sadržaje eminentnih svjetskih obrazovnih grupacija kao što su National Geographic, BBC, Twig, Klett i drugi.

Direktorica Sektora za strategiju i upravljanje rizikom u Mtelu Aleksandra Radojević objasnila je da će dio sadržaja biti otvoren za sve, a đaci prvaci i njihovi učitelji će dobiti besplatno licence za pristup cijelom gradivu.

“Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred moći će da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti SMS-om na brojeve telefona nakon što  se registruju na platformu www.uci.me, od 1. septembra. Svi roditelji će dobiti i besplatne prepaid kartice na kojima je omogućen besplatan Internet za aplikaciju odnosno web platformu uci.me, a koje će moći da preuzmu u MTEL-ovim poslovnicama takođe od 1. septembra”, navela je ona.

Koordinator obuke za nastavnike u okviru Projekta, učitelj Saša Bakrač očekuje da će podići nivo kvaliteta nastave.

“Đacima neće biti teško da se snađu, a nastavni proces će biti zanimljiviji, što će doprinijeti većoj motivaciji. Udžbenicima se lako može pristupiti, a i učenicima koji imaju poteškoća sa čitanjem ili učenicima sa smetanjama su takođe prilagođeni“, pojašnjava on.

Digitalni sadržaji obuhvataju i podršku učenicima s posebnim obrazovnim potrebama. Svi tekstovi i radni nalozi dati su i kao audio-snimci na crnogorskom jeziku. Učenici i učitelji mogu uvećati veličinu slova, prebaciti kompletan tekst u velika slova ili promijeniti font u onaj koji provjereno olakšava čitanje osobama s disleksijom ili s problemima vida.

Uz to su učenici motivisani osvajanjem zvjezdica, a učitelji mogu koristiti alate za praćenje napretka razreda ili detaljno pogledati potrebe svakog učenika pojedinačno.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply