Kako je jedan profesor matematike odlučio da dodatno pomogne đacima

Učenici osnovnih škola u Crnoj Gori, koji žele da što bolje savladaju gradivo iz matematike i pripreme se za predstojeće provjere znanja, dodatnu pomoć mogu potražiti i na YouTube kanalu profesora Marka Bogojevića. Ovaj profesor matematike, inače zaposlen u podgoričkoj OŠ “Milorad Musa Burzan”, odlučio je da objavama video lekcija pomogne djeci pri učenju.

Od nedavno su na kanalu profesora Bogojevića djeci dostupne i pripreme za prve pismene zadatke, koje ovih dana imaju svi osnovci iz starijih razreda.

Na ideju da djeci približi gradivo na što interesantniji način, Bogojević je, kako kaže, došao još u periodu online nastave. Tada je učenicima snimao kraća video uputstva na koja su oni pozitivno reagovali.

“Glavni razlog snimanja dodatnih lekcija je da pomognem đacima da na što lakši način savladaju gradivo. Djeci treba predstaviti što više edukativnog sadržaje na internetu; da znaju da koriste matematičke online alate, vještačku inteligenciju i da ih primjenjuju u rješavanju matematičkih problema. Na početku su shvatali kao obavezu da odgledaju pripremu, ali osluškujući komentare iz učionica, učenicima sada priprema zaista pomaže da utvrde stečena znanja i da provjere sebe, da bi stekli rutinu i samopouzdanje. Smatram da video lekcijama učenici mogu  barem dijelom da preuzmu aktivnu i odgovornu ulogu u procesu učenja”, ističe Bogojević, dodajući da kanal nije monetizovan, niti planira da bude.

Prema njegovim riječima, zahvaljući Udruženju nastavnika matematike Crne Gore planovi su usklađeni na nivou države tako da video materijal mogu koristiti  učenici svih osnovnih škola Crne Gore.

Bogojević navodi da je za objavljivanje video materijala odabrao platformu YouTube baš zbog toga jer je učenicima najpoznatija i jednostavna za korišćenje.

“Učenici u bilo kojem trenutku mogu pauzirati video, vratiti se na zadatak ako ima potrebe i više puta. Dok god učenici budu zainteresovani i budem imao pozitivne povratne informacije nastaviću da snimam pripreme za pismene i kontrolne zadatke, kao i po potrebi kraća video uputstva.  U narednom periodu biće i materijala za učenike koje interesuje  robotika”, najavljuje profesor.

Smatra da privatni časovi treba da postoje, ali ne u tolikoj mjeri da učenike ne interesuje gradivo, jer računaju na to da će to svakako preći sa profesorom na privatnim časovima.

“U školi imamo djecu koja bez problema savladaju gradivo jer rade i uče u kontinuitetu. To znači da se gradivo može savladati i tokom redovne nastave, ali ukoliko učenik ima formirane radne navike. Privatni čas, po mom mišljenju, treba da posluži učeniku da razjasni pojedinosti na koje naiđe u tom svom kontinuiranom radu, koje iz nekog razloga nije uspio da mu objasni nastavnik u školi. Nikako privatni časovi ne bi trebalo da postanu zamjena za redovan čas i rad kod kuće, što nažalost postaje trend”, kazao je Bogojević.

YouTube kanal profesora Bogojevića dostupan je na ovom LINKU, a neke od posljednjih objava uz pomoć kojih se djeca mogu bolje pripremiti za pismene zadatke možete pronaći u nastavku:

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply