UNICEF: Svaka osma djevojčica na svijetu žrtva je seksualnog nasilja

Svaka osma djevojčica na svijetu je, prije svoje 18. godine, pretrpjela silovanje ili seksualno zlostavljanje. Širom svijeta je to 370 miliona pogođenih maloljetnih djevojaka. To su pokazali rezultati istraživanja koje je predstavio UNICEF povodom Međunarodnog dana djevojčica, koji se obilježava 11. oktobra.

Kako navode, broj žrtava posebno je veliki u ratnim i kriznim područjima, a naročito su ugrožene djevojčice starosti između 14 i 17 godina.

“Seksualno nasilje nad djecom je mrlja na našoj moralnoj savjesti. Ono nanosi duboku i trajnu traumu, često od strane osobe koju dijete poznaje i kojoj vjeruje, u mjestima gdje bi trebalo da se osjećaju sigurno“, izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.

Ako se uzmu u obzir i verbalno seksualno nasilje, kao i onlajn-napadi, onda je, širom svijeta, pogođena svaka peta djevojčica.

Podaci koje je javnosti predstavio UNICEF dolaze iz reprezentativnih istraživanja u 120 zemalja, koja su sprovedena u periodu od 2010. do 2022. Rezultati istraživanja odnose se na 80 odsto svjetskog stanovništva.

Podaci pokazuju da je seksualno nasilje nad decom sveprisutno, prelazi geografske, kulturne i ekonomske granice. Podsaharska Afrika ima najveći broj žrtava, sa 79 miliona pogođenih djevojčica i žena (22 odsto), zatim 75 miliona u istočnoj i jugoistočnoj Aziji (8 odsto), 73 miliona u centralnoj i južnoj Aziji (9 odsto), 68 miliona u Evropi i Sjevernoj Americi (14 odsto), 45 miliona u Latinskoj Americi i na Karibima (18 odsto), 29 miliona u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji (15 odsto), i 6 miliona u Okeaniji (34 odsto).

Posebno je veliki broj žrtava u ratnim ili kriznim regionima. Tamo je, čak, svaka četvrta devojčica žrtva silovanja ili drugog seksualnog nasilja. U ratovima se silovanja i druga seksualna zlostavljanja maloljetnih žena ciljano koristi kao oružje.

“Djeca u nestabilnim okruženjima posebno su ranjiva na seksualno nasilje. Svjedoci smo užasnog seksualnog nasilja u zonama sukoba, gdje se silovanje i rodno zasnovano nasilje često koriste kao oružje rata”, rekla je Rasel.

Iako su djevojčice i žene češće pogođene, a njihova iskustva bolje dokumentovana, podaci UNICEF-a pokazuju da su i dječaci i muškarci takođe pogođeni. Procjena je da je između 240 i 310 miliona dječaka i muškaraca, ili otprilike jedan od 11, doživjelo silovanje ili seksualni napad tokom djetinjstva. Ova procjena raste na između 410 i 530 miliona kada se uključe nekontaktni oblici nasilja.

Prema podacima, većina seksualnog nasilja nad djecom događa se tokom adolescencije, sa značajnim porastom između 14. i 17. godine. Studije pokazuju da djeca koja dožive seksualno nasilje imaju veću vjerovatnoću da budu više puta zlostavljana.

“Implementacija ciljanih intervencija tokom adolescencije ključna je za prekidanje ovog ciklusa i ublažavanje dugoročnih posljedica takve trauma”, saopšteno je iz UNICEF-a.

Preživjeli, kako dodaju, često nose traumu seksualnog nasilja u odraslom dobu, suočavajući se sa većim rizikom od polno prenosivih bolesti, zloupotrebe supstanci, socijalne izolacije i problema mentalnog zdravlja poput anksioznosti i depresije, kao i sa izazovima u stvaranju zdravih odnosa.

“Rezultati pokazuju da se posljedice pogoršavaju kada djeca odlažu da prijave zlostavljanje, ponekad godinama, ili ga u potpunosti drže u tajnosti”, ističu iz UNICEF-a.

Kako se lideri vlada i civilnog društva, uključujući aktiviste, pripremaju za prvi Globalni ministarski konferenciju o nasilju nad decom u Kolumbiji sljedećeg meseca, rezultati UNICEF-a ukazuju na hitnu potrebu za pojačanom globalnom akcijom za borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom i izgradnju sigurnije budućnosti za njih širom svijeta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply