Jakšić Stojanović: Znanje pojedinih učitelja sporno, poslove dobijali najpodobniji

Foto:

U crnogorskom obrazovnom sistemu postoji određeni broj sjajnih, posvećenih prosvjetnih radnika koji su najsvjetliji primjer ove profesije i koji vrlo ozbiljno i odgovorno odgovaraju svim izazovima koje ova profesija sa sobom nosi. Međutim, svi smo svjedoci da postoje i oni koji, da se blago izrazim, svojim znanjem, vještinama i kompetencijama ne mogu uspješno odgovoriti izazovima. To je kazala Pobjedi ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Ministarka je komentarisala pojedine istupe stručnjaka koji ukazuju na primjere da u učionicama izvode nastavu učitelji/ice koji imaju problem i sa pismenošću.

“Od neprocjenjivog je značaja da se osmisle mjere koje će omogućiti da se na nastavničke fakultete upisuju najbolji đaci, ali i kroz zakonski okvir definišu kriterijumi za zapošljavanje kako bi posao u prosvjeti dobijali najbolji. Upravo je to jedan od ključnih problema sa kojima se decenijama suočavaju prosvjetni radnici, pa su u prošlosti, nažalost, često poslove dobijali najpodobniji, a ne najbolji, što je dodatno urušilo ionako urušeni obrazovni sistem”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ističe da je neophodno u kontinuitetu raditi na edukaciji nastavnog kadra, pa je zato i ova kontinuirana edukacija i prepoznata kao prioritetan segment u Planu rasta.

“Mi smo tome već pristupili vrlo temeljno, pa su već u toku ljeta bile organizovane prve obuke za učitelje za rad po CLIL metodi, što nam je omogućilo i uvođenje dvojezične nastave u deset odjeljenja u Crnoj Gori, a planirano je da se obuke u toku godine realizuju u kontinuitetu, tako da će druga grupa imati priliku da se upozna sa CLIL metodom već od narednog mjeseca, što će nam omogućiti i otvaranje novih dvojezičnih odjeljenja”, rekla je ona.

CLIL nastavni pristup podrazumijeva podučavanje jednog ili više nastavnih predmeta na stranom jeziku, gdje strani jezik ima posredničku ulogu u prenošenju sadržaja tih predmeta, ali istovremeno i sadržaja tog stranog jezika.

Ministarka kaže da su pokrenuli i obuke za NTC sistem učenja koji predstavlja inovativan pristup, osmišljen kako bi stimulisao razvoj dječjeg mozga kroz igru i kreativne aktivnosti. Obuku je prošlo više od sto vaspitača i učitelja sa Cetinja i iz Podgorice, a biće realizovana i u ostalim gradovima u Crnoj Gori.

Jakšić Stojanović navodi da se obuke nastavnog osoblja za sticanje digitalnih vještina i kompetencija realizuju u kontinuitetu, a u toku su i obuke za korišćenje 3D štampača, reciklatora i druge opreme u školama u kojima su otvorene Ed Tech laboratorije.

“Ulaganje u obuke nastavnog kadra jeste i biće jedan od ključnih prioriteta resornog ministarstva, tako da sam sigurna da ćemo sljedeću školsku godinu dočekati mnogo spremniji za primjenu novih inovativnih modela u nastavi”, rekla je Jakšić Stojanović.

Upitana koji su to ključni instrumenti koji treba da se primijene kroz obrazovni sistem kako bi se on unaprijedio, kaže da tim Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija radi na izradi krovne strategije obrazovanja za period 2025-2035. godina koja se temelji na nalazima i preporukama sveobuhvatne analize obrazovnog sektora, koja je sprovedena u saradnji s UNICEF-om. Najavljuje da će strategijom definisati viziju obrazovanja, glavne dugoročne i kratkoročne ciljeve, kao i aktivnosti koje je potrebno sprovesti da bi oni bili postignuti i upravo ona treba da trasira ,,put reformi obrazovnog sistema koja nam je prijeko potrebna“.

“Strategija će obuhvatiti sve nivoe obrazovanja i definisati finansijski okvir za njenu održivu i dugoročnu realizaciju. Izrada strategije se realizuje u saradnji sa UNICEF-om i podržala ju je Delegacija EU u Crnoj Gori koja je za ove namjene već odvojila milion eura. Dakle, prvi put ćemo imati strategiju koja se odnosi na desetogodišnji period, a koja je od neprocjenjivog značaja za naš obrazovni sistem. Na njoj se radi intenzivno, uži radni tim čini više od pedeset članova – predstavnika akademske zajednice, relevantnih institucija iz oblasti obrazovanja, nevladinog sektora, nastavnika, učitelja, vaspitača, roditelja”,  rekla je ona.

Dodaje da izrada teče planiranom dinamikom, tako da će ovaj dokument, u skladu sa Programom rada Vlade i resornog Ministarstva, biti usvojen do kraja ove godine.

U skladu sa tim, biće neophodno izvršiti reviziju nastavnih planova i programa koji treba da budu usmjereni na sticanje ne samo znanja, već i kompetencija, uz posebno posvećivanje pažnje prirodnim naukama, ali i umjetnosti koja nije dovoljno prisutna u planovima i programima, a samim tim i reviziju udžbenika.

Kako bismo unaprijedili obrazovni sistem, neophodno je raditi i na intenzivnijem uvođenju digitalnih alata i tehnika u cilju unapređenja kvaliteta obrazovnog procesa, kao i kreirati sadržaje, metode i tehnike učenja koje će dovesti do unapređenja kritičkog mišljenja, rješavanja problema, socijalne i emocionalne inteligencije učenika.

“Svjedoci smo da se talentovanoj djeci ne posvećuje dovoljna pažnja, te je potrebno da ih podrže institucije i društvo u cjelini kako bi njihov talenat došao do izražaja. Jer samo podstičući i njegujući najbolje možemo kreirati ambijent u kojem će oni željeti da ostanu, da u njemu rade i stvaraju, za dobrobit cijelog društva”, kazala je Jakšić Stojanović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply