Novosel: U JPU “Đina Vrbica” sve više djece kojoj je potrebna korigovana ishrana

Foto: PR Centar

U JPU “Đina Vrbica” posvećuje se velika pažnja planiranju ishrane djece, uz obezbjeđivanje nutritivno uravnoteženih obroka. Posebna briga, tom prilikom, vodi se o djeci kojoj je potrebna korigovana ishrana, a njihov broj neprestano raste.

Nutricionista-dijetetičar Jelena Novosel, zaposlena u toj predškolskoj ustanovi, navodi u razgovoru za PR Centar da planiranju i organizovanju procesa ishrane djece posvećuju veliku pažnju.

To, kako kaže, čine prvenstveno zbog činjenice da je pravilna i uravnotežena ishrana u djetinjstvu ključna za obezbjeđenje zdravlja u odraslom dobu.

“Našoj djeci u toku boravka obezbijeđeni su obroci: doručak, ručak, užina i popodnevni obrok za djecu koja ostaju nakon 16 časova. Prilikom pripremanja obroka rukovodimo se Normativima za ishranu djece u predškolskim ustanovama, čime nastojimo da osiguramo zadovoljenje svih nutritivnih potreba za vrijeme boravka uz razvijanje pozitivnih navika u ishrani, prihvatanje novih jela ili namirnica i naravno razvijanje higijenskih navika”, navela je Novosel.

Ukazala je da se za pripremu obroka svakodnevno koriste namirnice iz svih sedam prehrambrenih grupa, čime se obezbjeđuje raznovrsnost u planiranju ishrane.

“Naglasak stavljamo na pripremu čorbastih  jela od više vrsta povrća sa junećim, pilećim mesom i ribom, kao i čestu zastupljenost svježeg sezonskog voća za užine. Takođe, želimo i da izađemo u susret našoj djeci i ispunimo im želje  pripremom omiljenih obroka za ručak -makarone sa junećim mesom u povrćnom sosu, makarone sa piletinom u bešamel sosu, juneći gulaš i pire krompir, krompir paprikaš sa pilećim mesom, povrćna krem čorba sa pilećim mesom i prosom”.

Prema njenim riječima, na taj način postižu harmoniju – zadovoljenje potreba za makro i mikro nutrijentima i zadovoljstvo djece.

Na pitanje kako postupaju u slučaju alergija ili intolerancija na namirnice, Novosel je kazala da kada postoji potreba za korigovanjem ishrane djece u toku boravka u vaspitnim jedinicama, da se rukovode izvještajima ljekara – izabranih pedijatara ili pedijatara specijalista, u kojima je navedena dijagnoza djeteta ili koja vrsta korekcije ishrane je potrebna.

“U tim slučajevima se za svaku vrstu intolerancije ili alergije, a prema individualnim potrebama djeteta planira jelovnik i organizuje priprema obroka”, rekla je Novosel.

Kazala je da je u poslednjih pet, šest godina, zabilježen značajan porast broja djece koja zahtijevaju korekciju ishrane u JPU “Đina Vrbica”.

“Sve veći broj mališana ima potrebe za isključivanjem određenih namirnica iz svakodnevne ishrane, među kojima su najčešći mliječni proizvodi, gluten i orašasti plodovi. Ove promjene su posljedica intolerancije ili alergije na određene namirnice, a broj djece sa ovim zdravstvenim izazovima konstantno raste”.

Pojasnila je da u vrtiću najčešće imaju djecu sa prolaznim alergijama, ali i određeni broj djece sa hroničnim zdravstvenim stanjima.

“Sa trenutnih 6.179 upisanih mališana, oko 200 djece ima dijagnostikovane alergije na hranu, što zahtijeva posebnu pažnju u organizaciji ishrane unutar vrtića. Tako visok broj djece sa potrebama za korigovanjem ishrane zahtijeva ozbiljan pristup, kako bismo obezbijedili sigurnu i balansiranu ishranu za sve naše korisnike“, zaključila je Novosel.

Izvor: PR Centar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply