Uloga učitelja ključna u formiranju ličnosti djeteta

Širom planete sjutra se obilježava Svjetski dana učitelja, 5. oktobar. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović, navode da su svjesni izazova sa kojima se suočava prosvjetni kadar. Napominju da je rad učitelja posebno bitan za obrazovanje i vaspitanje u najranijem uzrastu, a njihova uloga ključna u formiranju ličnosti djeteta.

Crnogorski obrazovni sistem trebalo bi da bude više prilagođen trenutnim potrebama i vještinama djece, a da bi se postigao željeni rezultat potrebno je uvoditi više savremenih, inovativnih ideja.

“Kako bi se to postiglo, uloga učitelja je ključna, jer oni ne samo da obrazuju, već i vaspitavaju djecu, pa je neophodno raditi na promovisanju životnih vrijednosti i bontona u svakodnevnici”, kazala je za Vijesti učiteljica podgoričke OŠ “Oktoih” Marija Radunović.

Ona naglašava da je od izuzetne važnosti “vraćanje poštovanja koje su škole i prosvjetni radnici oduvijek imali”.

“U tom smislu, ukoliko hoćemo promjene u sistemu obrazovanja moramo se svi aktivno uključiti”, rekla je Radunović.

Objašnjava da u OŠ “Oktoih” drži dvojezičnu nastavu iz više nejezičkih predmeta, dodajući da koriste metodologiju CLIL (Content and Language Integrated Learning).

“To u prevodu znači da se kroz sadržaj predmeta koji predajemo integriše i strani jezik, u ovom slučaju engleski. Strani jezik se u dvojezičnoj nastavi koristi 50 odsto, mada u prvom razredu manje, što zbog uzrasta, što zbog samog programa, a trudimo se i da strani jezik ne izdvajamo već da on bude zastupljen nekoliko puta tokom jednog časa”, kazala je ona.

Radunović naglašava da je priprema za dvojezičnu nastavu zahtjevnija, jer “traži više vremena, resursa, kreativnosti i inovacija”.

“Pripremamo se svakog dana za naredni, a i vikendom. Koristimo više digitalne alate i dobre strane vještačke inteligencije (AI) u nastavi, nego što to radimo u klasičnoj nastavi. Pohvalno je i korisno što se razmjenjuju ideje i materijali između nas kolega koji smo prošli obuku za primjenu CLIL metodologije u nastavi…”, rekla je Radunović.

Pojasnila je da u radu sa učenicima najveći akcenat stavlja na rečniku i komunikaciji što đacima, tvrdi ona, najviše odgovara.

“Većini djece je engleski jezik poznat iz vrtića i crtanih filmova, pa je olakšavajuće i njih motiviše da se više angažuju tokom dvojezične nastave. Djeca su dvojezičnu nastavu, za početak, veoma dobro prihvatila. To je za njih izazovno, drugačije, pa samim tim i zanimljivije “, kazala je Radunović, dodajući da je “učiteljima teže pripremati takav vid nastave”.

Prema njenim riječima, crnogorski obrazovni sistem “u velikoj mjeri odgovara potrebama i mogućnostima djece, ali treba još poraditi na istraživanju njihovih potreba i mogućnosti kako bi na osnovu toga napravili još bolji plan obrazovanja i inovacija i to raditi kontinuirano.

Uvijek će podržati prosvjetne radnike

Iz resora Jakšić Stojanović podsjećaju da učitelj mora biti sveobuhvatna ličnost koja će svojim ponašanjem i radom biti uzor đacima.

“Pred učiteljima su danas sve veći izazovi kao što su odgovori na zahtjeve djece, razvoj njihovih intelektualnih sposobnosti, posvećenost i motivacija. Samo ulažući u prosvjetne radnike možemo očekivati da će djeca steći vještine pomoću kojih će odoljevati izazovima današnjeg društva. Dakle, učitelji u današnje vrijeme moraju u kontinuitetu da se obrazuju i prate razvoj tehnologije kako bi unaprijedili nastavu”, kazali su iz MPNI, dodajući da će “uvijek podržati učitelje kako bi kao rezultat zajedničke saradnje imali zdravu, vaspitanu, kulturnu i obrazovanu omladinu”.

Kako su kazali, od ove školske godine nastava po CLIL pristupu biće zastupljena u 12 odjeljenja prvog razreda u osnovnim školama u Crnoj Gori.

“Ovim pristupom učenici dio redovne nastave prate na engleskom jeziku na časovima takozvanih nejezičkih nastavnih predmeta (Matematika, Priroda i društvo, Muzička kultura, Likovna kultura i Fizičko vaspitanje). Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje motivacije i pozitivnog stava prema učenju engleskog kao stranog jezika, jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku i veća izloženost engleskom jeziku u toku nastave”, rekli su iz MPNI.

Istakli su da rade na poboljšanju položaja prosvjetnih radnika u crnogorskom društvu.

“S ciljem osnaživanja položaja prosvjetnih radnika u društvu i stvaranja sigurnijeg ambijenta u obrazovno-vaspitnim ustanovama, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, uz podršku Ministarstva pravde, iniciralo je da Vlada Crne Gore pokrene inicijativu za dodatnu analizu i uvođenje novih krivičnih djela za napade na lica koja obavljaju obrazovno-vaspitnu djelatnost u Krivični zakonik Crne Gore”, zaključili su iz MPNI.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply