ASK: Članovi školskih odbora nemaju status javnih funkcionera

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) saopštili su danas da članovi školskih odbora, prema važećem Zakonu o sprečavanju korupcije, nemaju status javnih funkcionera.

“Nakon posljednjih izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (Sl. list CG 084/24 od 06.09.2024), jasno je definisano da članovi školskih odbora nijesu izabrana, imenovana niti postavljena lica, što znači da ne potpadaju pod regulative iz člana 3 Zakona o sprečavanju korupcije. Podsjećamo da je ASK već povukla ranije odluke i tumačenja prema kojima su predsjednici i članovi radnih tijela (poput komisija, savjeta i drugih organa formiranih od strane državnih institucija i Vlade) imali status javnih funkcionera”, navodi se u saopštenju ASK-a.

Ističu da će nastaviti sa detaljnim preispitivanjem svih prethodnih odluka koje su dovele do neosnovanog uvrštavanja velikog broja osoba u evidenciju javnih funkcionera.

Takva “kreativna” tumačenja zakona, smatraju u ASK-u, dovela su do nepotrebnog povećanja broja javnih funkcionera, iako za to nije postojao zakonski osnov.

“Cilj Agencije je da broj javnih funkcionera svedemo na realan i opravdan nivo, uz fokus na kvalitet rada i antikorupcijske mjere koje sprovodimo. Na taj način ćemo osigurati efikasnije rezultate i bolje efekte antikorupcijskih mjera koje Agencija primjenjuje”, zaključili su iz ASK-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply