Roditelji pitaju: Da li djeca imaju pravo na refundaciju troškova prevoza do udaljenih škole?

Djeca koja koriste usluge organizovanog javnog prevoza u prigradskom i međugradskom saobraćaju, a do škola putuju više od pet kilometara, mogu ostvariti pravo na refundiranje dijela troškova mjesečnih karata.

Da li đaci čije su škole u udaljenijim naseljima ili drugim opštinama imaju pravo na neki vid povlastica pitanje je koje nam roditelji često postavljaju, najčešće prvih dana školske godine.

Dio troškova za te svrhe Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obezbjeđuje već godinama, a i za ovu školsku godinu usvojene su smjernice o ostvarivanju prava na participaciju troškova prevoza učenika u međugradskom i prigradskom saobraćaju.

Propisano je da pravo na participaciju prevoza u međugradskom saobraćaju ostvaruju učenici osnovne i srednje škole, koji putuju pet i više kilometara na relaciji od mjesta stanovanja do škole, ukoliko je organizovan javni prevoz. Isti uslovi navedeni su i u smjernicama koje se odnose na prigradski prevoz.

Učenici osnovne škole ostvaruju pravo na participaciju u iznosu od 40% od cijene karte, a učenici srednje škole u iznosu od 20%. Djeca, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna i dječja zaštita, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50% od cijene mjesečne karte.

Učenik sa posebnim obrazovnim potrebama ostvaruje pravo na participaciju prevoza u iznosu od 100% od cijene mjesečne karte.

Ova prava ostvaruju se isključivo preko škola, a uslov je da učenik (roditelj) početkom mjeseca kupi mjesečnu kartu uplatom na tekući račun izabranog prevoznika. Dalja procedura podrazumijeva da se sa bankarskom/poštanskom uplatnicom i dobijenom mjesečnom kartom, do 10. u mjesecu, učenik javi upravi škole, koja upisuje njegove podatke. Uprava škole je obavezna da provjeri podatke, odnosno uporedi sa podacima iz svoje evidencije (posebno o adresi stanovanja učenika). Svi podaci moraju odgovarati podacima iz MEIS aplikacije.

Na kraju mjeseca, nakon kompletiranja podataka i izračunavanja učešća Ministarstva, ovjerene, potpisane i tačno obračunate podatke, škola dostavlja Ministarstvu, a najkasnije do 20. u mjesecu, za mjesec na koji se odnosi uplata. U prilogu obračunske tabele dostavljaju se kopije uplatnica, kao i potvrde za učenike čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici MOP-a. Nakon provjere obračunskog spiska, Ministarstvo uplaćuje sredstva na račun škole i time obezbjeđuje zakonom propisanu participaciju za učenike, korisnike prevoza.

Uprava škole je dužna da svakom učeniku koji ostvari pravo na participaciju u cijeni prevoza otvori račun u banci u kojoj škola već ima svoj račun, kako bi smanjili dodatne troškove. Učenik, na početku školske godine, prilikom prijavljivanja za ostvarivanje ovog prava, mora da dostavi podatke roditelja ili staratelja koji bi u njegovo ime podizao sredstva;

Sredstva koja Ministarstvo uplati školi, na ime participacije za određeni mjesec, škola prenosi na račune korisnika (učenika).

Smjernicama je, između ostalopg, predviđeno i kako se postupa kada nije organizovan javni prevoz. U tim situacijama, Savjet roditelja raspisuje oglas, koji se objavljuje u javnim glasilima, o prikupljanju ponuda za organizovanje prevoza učenika od kuće do škole. Potom Savjet  imenuje komisiju za izbor najpovoljnije ponude, koja u skladu sa oglasom otvara prispjele ponude i zapisnički konstatuje njihovu ispravnost i verifikuje validne ponude i donosi prijedlog odluke o izboru.

“Savjet roditelja na osnovu prijedloga komisije donosi Odluku o izboru najpovoljnije ponude o čemu obavještava ponuđače u pisanoj formi i ovlašćuje predstavnika, koji će potpisati ugovor.  Roditelj učenika treba da potpiše izjavu, da je saglasan sa izborom prevoznika na formularu koji, će razredni starješina dati svakom učeniku-korisniku prevoza. Roditelj je dužan da potpisanu izjavu, o saglasnosti sa izborom prevoznika, vrati školi u roku od tri dana. Komisija konstatuje koliko je roditelja (učenika) prihvatilo da koristi usluge prevoza sa izabranim prevoznikom. Na osnovu toga broja Savjet roditelja zaključuje ugovor u kojem obavezu plaćanja mjesečne karte preuzimaju roditelji na osnovu gore potpisane izjave. Početkom mjeseca učenik (roditelj) će kupiti mjesečnu kartu uplatom na tekući račun izabranog prevoznika. Sa uplatnicom i dobijenom mjesečnom kartom, učenik se javlja upravi škole, koja njegove podatke upisuje u tabelu datu u prilogu”; navodi se u smjernicama.

Dalji postupak je isti ako i u slučaju organizovanog javnog međugradskog i prigradskog prevoza.

Kompletne smjernice koje regulišu ova pitanja možete pronaći na ovom LINKU.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply