AZLP: Zaustaviti neovlašćeno snimanje i plasiranje snimaka djece na društvenim mrežama

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) uputila je javni apel da se obustavi neovlašćeno snimanje i plasiranje snimaka maloljetnih lica u svrhu sticanja veće popularnosti, odnosno broja pratilaca na društvenim mrežama.

Nakon što im je iz udruženja Roditelji upućen zahtjev da reaguju u cilju sprječavanja snimanja i javnog plasiranja snimaka djece zbog promovisanja određenih profila na društvenim mrežama, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka su reagovali, iako nemaju zakonskih nadležnosti za takve slučajeve.

“Agencija ovim putem ohrabruje roditelje djece da u cilju sprječavanja ovih pojava i zaštite privatnosti, protiv lica koja zloupotrebljavaju maloljetnike u marketinške svrhe podnesu tužbu pred nadležnim sudom”, poručuje se u saopštenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Naveli su da se djeca presrijetaju i zaustavljaju u blizini obrazovnih ustanova od strane tzv.influensera i u slučaju da pokažu da prate određeni profil na društvenoj mreži, kada to i pokažu, zauzvrat dobijaju novac.

“Cijeli događaj se neovlašćeno snima i plasira na društvenim mrežama bez zaštite identiteta maloljetnika i bez prethodne saglasnosti roditelja/staratelja”, navodi se u saopštenju.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, ističu, nema zakonske nadležnosti da reaguje u odnosu na obradu podataka od strane tzv. influensera na društvenim mrežama.

“Međutim imajući u vidu da se radi o najosjetljivijim kategorijama društva, djeci, smatra svrsishodnim da uputi javni apel da se obustavi neovlašćeno snimanje i plasiranje snimaka maloljetnih lica u svrhu sticanja veće popularnosti odnosno broja pratilaca na društvenim mrežama”, kazali su iz AZLP.

Podsjetili su da je Krivičnim zakonikom propisano da ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osjetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Takođe, ako djelo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply