Zloupotrebe sa prošlogodišnjeg maturskog ispita sada u rukama osnovnog tužioca

Duže od godinu traju tužilačke provjere da li je i, ako jeste, ko zloupotrijebio službeni položaj kada je prošle godine dozvolio i omogućio maturantima da i nakon prepisivanja na maturskom testiranju iz predmeta predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski (CSBH) jezik i književnost budu ponovo bodovani i polože.

Predmet je, po prijavi udruženja Prosvjetna zajednica i Roditelji, dužilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je nakon izmjena Zakona o SDT, spise slučaja dostavilo podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

“Obavještavam Vas da je povodom navedenog događaja u Osnovnom državnom tužilaštvu formiran predmet. Predmet se nalazi u postupku izviđaja. Radi zaštite interesa postupka, za sada ne možemo saopštiti više detalja”, saopšteno je Vijestima iz institucije kojom rukovodi Duško Milanović.

U dopisu dva udruženja, koji je predmet pažnje tužilaca, piše da su se, neposredno nakon polaganja testa za CSBH jezik i književnost, u javnosti “pojavili dokazi o prepisivanju unutar vajber grupe pod nazivom ‘Druženje’”, kao i da su o tome odmah obaviješteni predstavnici uprave Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete.

“Osim njima, direktor SMŠ ‘Danilo Kiš’ iz Budve, Krsto Vuković ove informacije i dokaze (skrinšotove iz grupe) dostavio je i medijima, koji su zatim o tome obavijestili javnost. Članovi Komisije za ocjenjivanje su tokom vrednovanja testova utvrdili da je više stotina maturanata imalo odgovore koji su ukazivali na prepisivanje, na osnovu čega su tražili dodatne instrukcije od Državne maturske komisije, Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra kako da postupaju u ovom slučaju. Oni tvrde da su nakon više neuspjelih pokušaja traženja instrukcija putem maila, dobili odgovor na sastanku kojem je prisustvovala glavna ocjenjivačica da testove tih učenika posebno obilježe, odnosno da na svakom evidentiraju šta su zapazili. Te informacije su dostavili Komisiji za maturski/stručni ispit”, stoji u dopisu.

Dva udruženja u dopisu tužiocima tvrde i da, prema tada važećim pravilnicima o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskih i stručnih ispita, svako korišćenje nedozvoljenih sredstava vodi u diskvalifikaciju, o čemu su učenici usmeno obaviješteni prije početka ispita, kao i pisanim upozorenjem na početnim stranicama testa.

Maturanti koji su zbog prepisivanja na maturskom testiranju u maju prošle godine dobili nula bodova na testu iz CSBH i književnosti protestovali su zbog toga ispred Ministarstva i Ispitnog centra. Nakon razgovora bivšeg ministra Miomira Vojinovića sa njihovim predstavnicima, dogovoreno je da će testovi biti ponovo pregledani, što su članovi Komisije za ocjenjivanje odbili, nakon čega je Vlada smijenila rukovodstvo Ispitnog centra.

Nova komisija ponovo je pregledala radove, a većina učenika je položila ispit, neki čak i visokim ocjenama.

Pobjeda je nedavno objavila da beransko Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni predlog protiv T. R., test-administratorke, a tužioci je sumnjiče za krivično djelo odavanje poslovne tajne. T. R. se sumnjiči da je đacima dostavila zadatke, više od sat prije prošlogodišnjeg početka eksterne provjere znanja iz matematike na kraju osnovne škole. Fotografija se vrlo brzo proširila Vajber grupama, a prema tadašnjim informacijama Vijesti, Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar su o tome saznali od prosvjetnih radnika u Rožajama, nakon čega su odlučili da obustave testiranje i zakažu ga za drugi termin, sa drugačijim testovima.

I jedan ovogodišnji slučaj zloupotreba dobiće sudski epilog. Ispitni centar Crne Gore podnio je krivičnu prijavu protiv D. S, glavne test-administratorke i L. V, test-administratorke, zbog sumnje da su tokom avgustovskog ispitnog roka stručnog ispita za predmet CSBH jezik i književnost, omogućile maturantima da “preduzimaju nedozvoljene radnje”.

“Prijava je podnijeta zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično djelo – nesavjestan rad u službi, iz člana 417, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, na način što su kao službena lica, D. S. kao glavni test-administrator i L. V. kao test-administrator, tokom realizacije polaganja stručnog ispita za predmet CSBH jezik i književnost, održanog dana 13.8.2024. godine, povrijedile odredbu člana 19, stav 5, Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, te uz propuštanje dužnog nadzora u postupku obezbjeđivanja poštovanja pravila ispita u ispitnoj prostoriji, omogućile da kandidati preduzimaju nedozvoljene radnje narušavanja reda na ispitu iz člana 26a, stav 1, alineje 6 i 7 Pravilnika, odnosno – da prepisuju i omogućavaju prepisivanje odgovora na ispitna pitanja, a da nijesu takvo ponašanje prijavile, niti preduzele bilo kakve radnje za sprječavanje narušavanja reda”, ističe se u saopštenju.

Iz MPNI su dodali da D. S. kao glavni test-administrator nije predložila udaljenje kandidata sa ispita, svjesna da takvo postupanje za posljedicu može imati povredu zakonitosti procedure eksterne provjere znanja i gubitak prava polaganja ispita u odnosu na kandidate na predmetnom ispitu u posljednjem, avgustovskom roku, što, kako su kazali, onemogućava nastavak obrazovanja istih, a koja posljedica je i nastupila.

“Od prijavljenih devet kandidata, ispitu je pristupilo njih sedam, pri čemu su svi kandidati ispit polagali u jednoj prostoriji. Ocjenjivači Ispitnog centra su, prilikom ocjenjivanja testova, utvrdili da su navedeni kandidati prepisivali odgovore na ispitna pitanja, odnosno da su omogućili drugom kandidatu da prepiše odgovor na ispitno pitanje. Postupajući u skladu sa članom 27, stav 8 i članom 40, stav 7, Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje, ocjenjivači su kandidatima dodijelili nula (0) bodova, te se smatra da isti navedeni ispit nijesu položili, a što su ocjenjivači evidentirali i obrazložili na test-knjižici”, piše u saopštenju MPNI.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply