Balkanska olimpijada iz fizike: Crnogorski tim ostvario najbolje rezultate do sada

Šesta Balkanska olimpijada iz fizike okupila je oko stotinu učesnika iz 13 zemalja regiona i Evrope, na Filozofskom fakultetu i Filološkom fakultetu u Nikšiću, od 21. do 24. juna.

Apsolutni pobjednik ovogodišnje Balkanske olimpijade bio je Vlad-Tudor Bolohan iz Rumunije, dok je tim iz Crne Gore postigao najbolje rezultate do sada, saopštio je Univerzitet Crne Gore .

Učenik podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” Jovan Janković osvojio je srebrnu medalju (nedostajalo je manje od jednog poena za zlatnu medalju), a učenici Andreja Popović i Mihailo Babić osvojili su bronzana odličja.

Osim zemalja članica Balkanske unije fizičara, učestvovali su i timovi gostujućih zemalja (Austrije, Kazahstana i Bosne i Hercegovine).

Organizatori takmičenja bili su Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, Univerzitet Crne Gore i Prirodno-matematički fakultet (PMF).

“U ime organizatora Balkanska olimpijade zahvaljujem se Ispitnom centru Crne Gore, Turističkom savezu Crne Gore i Turističkoj organizaciji Opštine Nikšić. Posebnu zahvalnost dugujemo Filozofskom i Filološkom fakultetu u čijem amfiteatru su se odigrali najvažniji djelovi ovogodišnje Balkanske olimpijade iz fizike”, kazala je prof. dr Mara Šćepanović, članica organizacionog odbora Balkanske olimpijade i redovna profesorica PMF-a.

Organizacionim odborom predsjedavao je prof. dr Predrag Miranović, a članovi su, pored profesorice Šćepanović: Tatijana Čarapić, Jovana Bogdanović, Božidar Šoškić i Stevan Đurđević, koji je predsjedavao Naučnim odborom. Vizuelni karakter BPO6 dala je Svetlana Lola Miličković.

Takmičenje je zvanično otvoreno u petak, 21. juna uz pozdravne govore koje su održali prof. dr Predrag Miranović u ime domaćina, savjetnik predsjednika Opštine Nikšić Miljan Mijušković i predsjednik Balkanske unije fizičara prof. dr Radu Konstantinesku.

Takmičenje je završeno svečanom dodjelom medalja 23. juna u amfitatru Filozofskog i Filološkog fakulteta, i svečanom večerom u hotelu u Nikšiću. “Na kraju, svi učesnici su izrazili zadovoljstvo ovogodišnjim gostoprimstvom i organizacijom, i iznijeli ocjenu da je ovo bila najbolje organizovana Balkanska fizička olimpijada do sada”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply